2020.05.31., vasárnap , Angéla,Petronella

Állattenyésztés

2019. május 14. kedd • 10:44

Németországban engedélyezik a gazdálkodók számára a malacok érzéstelenítését kasztráláskor

A németországi szövetségi kabinet nemrég a malacok érzéstelenítéséről szóló kompetencia rendeletről határozott. Lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy a malacokat kasztrálásakor saját maguk érzéstelenítsék izofluránnal. A hatálybalépés előtt a Szövetségi Tanácsnak még jóvá kell hagynia a rendeletet.

A Szövetségi Földművelésügyi Minisztérium nemrég keresztülvitte a kabineten a malacok kasztrálásakor szakértő személy által izofluránnal végzett érzéstelenítés végrehajtásáról szóló rendeletet. Az érzéstelenítéssel kapcsolatban megszünteti az állatorvosok korábban előírt kizárólagos jogát a narkózisban végzett malackasztráláshoz, és a gazdálkodók számára kompetenciaigazolást vezet be. Ebből a célból az elméleti ismereteket és a gyakorlati készségeket egy tanfolyamon kell megszerezni és azt vizsgákkal igazolni. A képesítési bizonyítvány megszerzésének előfeltétele a tantárgyi képzés és a mezőgazdasági szakemberként megszerzett szakmai tapasztalat. A képző intézményeket az illetékes hatóságnak el kell ismernie- írja a Top agrar.


A német kormány feltételezése szerint a malactartó gazdák fele az izoflurán érzéstelenítés mellett fog dönteni a kasztráláskor-fotó:  Heil

A gazdálkodókra és a berendezésekre vonatkozó követelmények

A kasztrálást "higiéniai körülmények között, megfelelő sebészeti módszerrel és megfelelő eszközökkel" kell elvégezni. Az érzéstelenítő gépekkel szemben is követelményeket támasztanak. A gyártó által izofluránnal végzett malackasztráláshoz meghatározottnak kell lennie, valamint azokat megfelelően karban kell tartani, és minden egyes kezelést manipulációt kizáróan dokumentálni kell.

A finanszírozás összegét még nem határozták meg

A szövetségi kormány arra számít, hogy a jövőben a sertéstenyésztő gazdaságok fele az izoflurán módszerrel fogja kasztrálni a malacokat. Dél-Németországban ez az arány valószínűleg magasabb lesz, míg Észak-Németországban alacsonyabb, válaszolta a szövetségi mezőgazdasági minisztérium nemrég az FDP parlamenti képviselőcsoport megkeresésére.

Az érzéstelenítő berendezések megvásárlásához a parlament 2 millió eurós finanszírozást hagyott jóvá.

A kormány 3000 és 10000 euró közötti eszközárból indul ki. Egy mezőgazdasági termelőre jutó támogatás összege még kidolgozás alatt áll. Még nem eldöntött kérdés, hogy mennyi pénzzel támogatja a mezőgazdasági minisztérium a gazdálkodók képzését. Várható, hogy kezdetben 3000-5000 ember vesz részt egy képzési kurzuson a képesítési bizonyítvány megszerzésére. A képzésért díjat számítanak fel.

50% izoflurán, 30% kanok hízlalása, 20%-os vakcinázás várható

Németországban jelenleg évente mintegy 20 millió malacot kasztrálnak.

2021. január 1-jétől tilos az érzéstelenítés nélküli malackasztrálás.

Az alternatívák jelenleg:

  • izofluránnal végzett érzéstelenítés alatt történő kasztrálás
  • a kanok kezelés nélküli hízlalása
  • kanszag elleni vakcinázás (immunokasztráció).

A Német Mezőgazdasági Minisztérium az érzéstelenítés nélkül végzett malackasztrálás tilalmának hatálybalépésével, 30%-os piaci részesedésre számít a kanok hízlalása terén, 20%-os vakcinázási arányt vár, és 50%-ban számít az izoflurán érzéstelenítés mellett történő kasztrálásra.

agrotrend.hu / Top agrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.