Állattenyésztés

Gazdálkodás

Nyáron már jöhet a négymázsás is

Már állnak a Magyarország legnagyobb húsipari üzemeként épülő, új mohácsi vágóhíd vasbeton tartópillérei. Rövidesen kezdődhet a falazás, jövő nyáron pedig indulhat a termelés.

– Ütemesen, az előzetes terveknek megfelelően zajlanak a Mohács határába tervezett, egy műszakban évi egymillió sertés levágására és feldolgozására képes gigavágóhíd kivitelezési munkálatai – tájékoztatott Éder Tamás, a Bonafarm vállalati kapcsolatok igazgatója. – A várhatóan mintegy 15 milliárd forintba kerülő létesítmény a tervek szerint 2016 nyarán kezdheti meg a termelést.

Az üzemben a korábbi tájékoztatás szerint négyszázan állhatnak munkába, közülük háromszázan mohácsiak lesznek az önkormányzat és a beruházók megállapodása alapján. A vágóhídhoz vezető út- és bicikliút is készül, ezeken, valamint az 56-os főúton létesítendő új csomóponton is dolgoznak a szakemberek. 

Négy mázsa lett, maradhat?

A környékbeli gazdák arra számítanak, hogy a sertéstartás nemcsak a nagyüzemekben, hanem a jóval kisebb léptékű, akár háztáji gazdaságokban is kifizetődő lehet a biztos piac miatt. Számukra jó hír, hogy az illetékes cég már most keresi a leendő beszállítókat, akikkel az egyeztetéseket követően szerződéskötésre is sor kerülhet. A tájékoztatón a cégvezetők kiemelték, úgynevezett extenzív tartási körülmények között nevelődő hízókra tartanak igényt, vagyis legalább kilenc hónapos, száznyolcvan kilogramm súlyú állatokat vesznek át. A téliszalámi előállításához elsősorban nagy súlyú sertésekre van szükség, ezért a vágóhidat úgy alakítják ki, hogy akár négymázsás példányokat is fel tudjanak dolgozni. Tehát, akik ilyenek nevelésére rendezkednének be, szintén számíthatnak szerződésre, s nem maradnak az állatok a nyakukon.

Indul a dolgozók kiválasztása

Mint megtudtuk, ugyan még csak előkészítő szinten, de megkezdődött a jövő ilyenkor már termelő hatalmas húsipari üzem dolgozóinak verbuválása. A helyi munkaerő-feltöltést könnyíti, hogy több kisebb húsüzem is bezárt a körzetben. A toborzás megkezdésénél nagyobb jelentőségű fejleménynek tartja a szakember, hogy Mohács térségében megindult az iskolarendszerű húsipari szakmunkásképzés, ez ugyanis stabil és kiszámítható utánpótlást biztosít az üzem számára. 

bama.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés