2021.01.18., hétfő , Piroska

Állattenyésztés

2020. november 25. szerda • 10:00

Odavágott a járvány a hízottmáj-piacnak is

Súlyosan érintette a Covid–19-járvány a korábban a szélsőséges állatvédők által támadott liba- és kacsamáj-termékpályát, ezt pedig tovább tetézte a madárinfluenza. A kereslet és a kínálat is csökken a Baromfi Termék Tanács adatai szerint.

Fotó: MTI

Európában az elmúlt évi adatokhoz képest az idén 19 százalékkal, 46,9 millióra csökkent a vágóhídra került kacsák száma, jövőre pedig további 2 százalékos visszaesés várható a hivatalos adatokból számolt előrejelzés szerint - írta a Világgazdaság.

A földrész kacsavágásaiból Franciaország mintegy 80, míg Magyarország csaknem 8 százalékos arányban veszi ki a részét. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint az idei első fél évben a hazai baromfivágások száma 2,2 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, ezen belül 47,5 százalékkal kevesebb libát és 30,1 százalékkal kevesebb kacsát vágtak.

A hízottmáj-piacon egyszerre csökken a kereslet és a kínálat – mondta a lapnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. Emiatt okolta a "szélsőséges állatvédő szervezetek tevékenysége" mellett a Covid-19-járványt, ami miatt leállt a HoReCa-szektor, márpedig becslések szerint a liba- és a kacsamáj 70-80 százaléka elsősorban a gasztronómiában talált piacot.

agrotrend.hu / Világgazdaság

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.