2020.04.08., szerda , Dénes

Állattenyésztés

2017. február 13. hétfő • 09:53

Oldódhat a járványzár márciusban

Az elrendelt védőkörzetet a fertőtlenítés után legkorábban 21, a megfigyelési körzetet pedig 30 nap elteltével lehet feloldani.

Kedvező járványügyi helyzet esetén március elején feloldhatják a madárinfluenza miatt elrendelt összes eddigi védő- és megfigyelési körzetet – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a Világgazdaság érdeklődésére.

Ennek az ad alapot, hogy a legutóbbi madárinfluenza-kitörés, amelyet Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Mezőhéken tapasztaltak, január 24-én volt. Az elrendelt védőkörzetet a fertőtlenítés után legkorábban 21, a megfigyelési körzetet pedig 30 nap elteltével lehet feloldani. Mivel vadmadarakban 12 megyében mutatták ki a vírust, a fertőzött vadon élő madarak – különösen vonulásuk idején – folyamatos kockázatot jelentenek – hangsúlyozta az FM.

Fotó:MTI

Eddig 1,7 milliárd forintot kaptak az érintett gazdálkodók, ez az összeg 1,5 milliárd forintos de minimis támogatással egészül ki.

A tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy a most bezárt telepek újratelepítését az állategészségügyi hatóság fokozott figyelemmel fogja kísérni.

A Világgazdaság szigorúbb szabályok bevezetésére vonatkozó kérdésére pedig a tárca azt válaszolta, hogy a madárinfluenzával leginkább érintett víziszárnyasok tartóinak „további iránymutatást” fognak adni.

agrotrend.hu / vg.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.