2020.07.11., szombat , Nóra, Lili

Állattenyésztés

2019. október 19. szombat • 11:04

Összefogás jellemzi a húsmarhaágazatot

Sikeres volt a húsmarhatenyésztési tanácskozás Keszthelyen, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával, a Georgikon Kar és a MÁSz közreműködésével szerveztek.

Lengyel, cseh és székelyföldi kollégák mutatták be országuk húsmarhatenyésztésének helyzetét, továbbá Wagenhoffer Zsombor a MÁSZ igazgatója tartott előadást az állattenyésztők előtt álló új kihívásokról. A négy ország ágazati képviselői egyetértettek abban, hogy közös érdekünk az eddigieknél is szorosabb együttműködés - írja az allattenyesztok.hu.

Összefogás alakult ki a húsmarhaágazat szereplői között - fotó: pixabay.com

A tanácskozásról bővebben a MÁL következő számában olvashatnak.

Egyre több támadás éri a szakmánkat a klíma-, és állatvédők oldaláról - hívta fel a figyelmet Wagenhoffer Zsombor.

Az állattenyésztés ellenes nézetek gyorsan terjednek a jóléti társadalmakban, ugyanis az emberek döntő része elszakadt a természettől és főleg a szakmánktól, fogalmuk sincs milyen körülmények között tartjuk az állatainkat vagy milyen igényei vannak a haszonállatoknak.

Fontos feladatunk, hogy minél szélesebb társadalmi réteget érjünk el és tájékoztassuk őket az állattenyésztés helyéről, szerepéről a gazdaságban és bolygónk fennmaradásában, továbbá a technológiai fejlődés adta lehetőségeket kihasználva, egyre inkább állatbarát, környezetkímélő és fenntartható termelési rendszereket alakítsunk ki.

Komoly eredményeket tudunk már most is felmutatni, hogy jobb körülmények között tartva állatainkat, hatékonyabban, kevesebb környezetterheléssel tudunk egységnyi terméket előállítani. Ebben a genetikai előrehaladásnak óriási szerepe volt, van és lesz, ami egyértelműen a tudatos és szervezett tenyésztésnek köszönhető.

A régió országaihoz képest a magyar húsmarhatenyésztők kiváltságos helyzetben vannak a támogatások számát és összegét tekintve.

Az előnyünket akkor tudjuk fenntartani, ha a támogatásokat a versenyképesség fejlesztésére használjuk fel. Ilyen lehetőség a szeptemberben meghirdetett húshasznú tenyészbika beállítás de minimis támogatás, amelynek bomba sikere volt a gazdák körében.

A következő támogatási időszakban (2021-2027) nagyobb hangsúlyt kell helyezni a hazai húsmarha állomány minőségének javítására, a hízlalásra és a termékfeldolgozásra. Nem kerülhető meg egy országos marhahús promóciós alap létrehozása sem.

Annak érdekében, hogy az ágazatban még hatékonyabb munka folyhasson tenyésztés-szervezési és termelési oldalon, szükség van széles termelői kört és a termékpálya más szereplőit (feldolgozókat, kereskedőket) is tömörítő szervezet létrehozására.

agrotrend.hu / allattenyesztok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.