2022.10.04., kedd , Ferenc

Állattenyésztés

2016. december 18. vasárnap • 12:19

Belehúzott Európa a pulykázásba - segít rajtunk az áfacsökkentés?

A 2014-es és 2015-ös bővülés után az idén megtorpant a növekedés a pulykaágazatban, az idei termelés a tavalyihoz hasonlóan 102 ezer tonna körül alakul. Miután a legnagyobb európai termelő országok elárasztották a piacot, a pulykahús hazai felvásárlási ára 4-5 százalékkal csökkent.

Az idén több kihívással is meg kellett küzdenie az ágazatnak – mondta Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke, és példaként említette a globálisan csökkenő árakat, és keresletet, a madárinfluenzát, és azt, hogy az EU-ban a legnagyobb pulykatermelő országok közül Németország, Franciaország, Olaszország, és Lengyelország is jelentősen növelte termelését.

Az EU-ban mintegy 6 millióval több napos pulykát telepítettek 2016-ban, mint tavaly. Ez a csökkenő kereslet mellett túlkínálatot okozott a piacon, így az év elejei 395-398 forintos kilogrammonkénti felvásárlási ár 15-18 forinttal csökkent kilónként az év végére.

Az ágazat teljesítményét Magyarországon két nagy piaci szereplő határozza meg: a Gallicoop és a Gallfood. A két cég a piac több mint 70 százalékát adja. Az előbbinek 42 százalékos, utóbbinak 32 százalékos részesedése, mellettük még vágási adataikat tekintve meghatározó szereplő a Kuning Baromfifeldolgozó Kft. (8,7 százalék) és a Keresztes-Mizse Kft. (7,5 százalék).

Fotó:MTI

A pulykaszövetség elnöke közölte: a hazai pulykahús-előállítás zárt tartású technológia mellett történik, a vírushordozó vadmadarak és a baromfifélék fizikailag nem találkoznak. Ez a technológia, valamint az állományok folyamatos kontrollja és nyomon követése, hatósági ellenőrzése garancia arra, hogy kizárólag jó minőségű, biztonságos termékek kerülhetnek csak forgalomba.

Erdélyi István ugyanakkor megjegyezte, hogy a madárinfluenza miatt a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hongkong, Szingapúr, Kanada, Jordánia, Mexikó és Szerbia, valamint Ukrajna is megtiltotta a baromfibevitelt. A Baromfi Termék Tanács és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azon dolgozik - például részletes adatszolgáltatással -, hogy elősegítsék az exporttilalom mielőbbi feloldását – közölte.

A szövetség úgy véli, hogy a baromfitermékek csökkentett általános forgalmi adója (áfa) - jövő év elejétől - kedvezően hat majd a belföldi fogyasztásra, miután a pulykahús is bekerült a kedvezményes áfájú termékek körébe.

Januártól a baromfitermékeknél, a tojásnál, illetve a tejnél csökken az általános forgalmi adó 5 százalékra. A baromfiszektorban az 5 százalékos adó az eddigi 27 százalékos kulcsot váltja fel. 

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.