2020.07.12., vasárnap , Izabella, Dalma

Állattenyésztés

2018. október 19. péntek • 10:08

Robotok fejik a teheneket Kocson

Átadták Közép-Európa egyik legfejlettebb tehénistállóját, ahol egy műszakban 2 ember is elég lesz 540 tejelő szarvasmarha ellátásához.

Egymilliárd forintos beruházással épült robotizált tehénistállót adtak át csütörtökön Kocson; az Aranykocsi Zrt. létesítményében az állatok fejését robotok végzik, emellett a takarmányozást, a trágyázást és a többi szükséges műveletet is teljesen automatizálták.


Az 540 tejelő szarvasmarha ellátásához egy műszakban 2 ember munkájára van szükség - fotó: Bodnár Boglárka (MTI)

László Kálmán vezérigazgató elmondta:

Ez Magyarország első olyan tehénistállója, ahol 8 robot végzi az állatok fejését

A fejlesztést az Aranykocsi Zrt. önerőből végezte el, a források felét az MKB kedvezményes kamatozású hitele biztosította.

Nagy István agrárminiszter köszöntőjében kiemelte, a magyar mezőgazdaság megújulásának keretében az elmúlt években sikerült stabilizálni az állattenyésztést, így a szarvasmarha ágazat helyzetét is

 Az ágazat kibocsátása tavaly folyó áron 135%-kal, változatlan áron 7,6%-kal haladta meg a 2010-es értékeket

A miniszter hozzátette, a tehenenkénti tej-árbevétel 2018 első 9 hónapjában átlagosan 4%-kal több, mint 2017 hasonló időszakában, és az elmúlt 10 év legnagyobb első 9 havi bevételének felel meg.

A most átadott tehénistálló Közép-Európa egyik legkorszerűbb létesítménye

A svéd DeLaval cég technológiájának felhasználásával hozták létre, ami az Aranykocsi Zrt. 30 éves történetének legnagyobb beruházása.

A vállalkozás 1600 hektáros, bérelt területen termel növényt, 950 anyakocától évente 30 ezer sertést bocsát ki, valamint ezer szarvasmarha tartásával évente 9,2 millió liter tejet értékesít

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.