2023.03.22., szerda , Beáta, Izolda

Állattenyésztés

2021. október 06. szerda • 13:28

Segélykiáltás érkezett a tejtermelőktől

A költségek jelentős emelkedése ellehetetleníti a tejtermelőket, ezért gyors intézkedésekre van szükség - közölte a Tej Terméktanács.

A drágulás megállíthatatlannak látszik, és szinte az összes termelési költséget érinti - indokolták a követeléseiket, amelyek a támogatások növelését és felgyorsítását szorgalmazzák - írta az Infostart.

Fotó: pixabay.com

Követelik többek között a tejtermelői támogatások kifizetését előlegként, az állatjóléti támogatás emelését, a költségnövekedések elismerését a pályázatokban, a kedvezményes forgóeszköz-hitelek meghirdetését, a feldolgozóipari beruházások támogatását. Javasolták továbbá az állatlétszám- és munkaerőmegtartási kötelezettségek enyhítését, valamint a törvénymódosítási javaslataik hatályba léptetését. Az érdekképviselet a takarmány, az energia, a szállítás, az alapanyagok drágulása mellett a szakemberhiányra is kitért.

Az ipar - mint írták - elszívja a munkaerőt, és bár a termelés idén még bővülni fog, egyre többen kényszerülnek visszafogni vagy felszámolni a tevékenységüket. Visszautasították azt is, hogy a feldolgozók vagy kereskedő társaságok gazdasági erőfölénnyel próbálják akadályozni a helyzet megoldását. Ha így történne, a tejtermelők "megteszik a szükséges lépéseket" - olvasható a közleményben.

agrotrend.hu / Infostart

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.