2023.03.26., vasárnap , Emánuel

Állattenyésztés

2017. január 23. hétfő • 10:13

Sertéspestis: az óvintézkedések maradnak még a határ mentén

Mintegy harminc településen jelenleg is zajlik az állományok felmérése, eddig száz gazdaságot kerestek fel. A NÉBIH szerint az óvintézkedéseket mindaddig fenn kell tartaniuk az ukrán határ melletti gazdaságoknak, ameddig hitelt érdemlően be nem bizonyosodik, hogy a súlyos fertőző betegség elkerülte a térséget.

Bár az ukrajnai vizsgálatok eredményei nem erősítették meg az afrikai sertéspestis fertőzést a vaddisznóállományban, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) még mindig óvatosságra inti az ország keleti részén élő állattartókat. Az ukrajnai élelmiszer-biztonságért és fogyasztóvédelemért felelős állami szolgálat még december 29-én jelezte, hogy afrikai sertéspestist állapítottak meg a nagyszőlősi gazdaságban elhullott vaddisznókban. A helyi hatóság felügyeletével az elhullott és a telepen tartott további vaddisznókat a helyszínen elégették, és elvégezték a telep fertőtlenítését.

Fotó:Pixabay

Az érintett járásban a fertőzöttség elterjedésének felmérése érdekében három vaddisznót lőttek ki és küldtek laboratóriumi vizsgálatra. Ezt követően derült ki, hogy a laboratóriumi diagnosztikával és állategészségügyi szakértői vizsgálattal foglalkozó állami tudományos kutatóintézet tesztelő központja az elmúlt hetekben az ugocsai térségben elhullott és kilőtt vaddisznókban nem találta meg az afrikai sertéspestis vírusát. A nagyszőlősi válságstáb visszavonta korlátozó intézkedéseit, de arról is döntött, hogy folytatják a monitoringjellegű kilövéseket, és minden elejtett vaddisznóból mintát vesznek, majd azokat vizsgálatra Kijevbe továbbítják.

A NÉBIH azt közölte a Magyar Időkkel, hogy az ukrán határ menti területeken továbbra is szükség van az elővigyázatosságra, egészen addig, amíg megnyugtatóan nem zárható ki, hogy a kárpátaljai vaddisznóállományban nincs jelen a vírus. A negatív laboratóriumi eredmények ellenére ugyanis – a betegség sajátosságaiból adódóan – nem lehet teljes bizonyossággal kimondani, hogy nem fertőzött a vaddisznóállomány. A beteg állatok szinte kivétel nélkül, és mindössze néhány nap alatt elpusztulnak – a tetemeket nagyon nehéz fellelni –, annak pedig igen kicsi az esélye, hogy egészségesnek tűnő vaddisznóban a kilövést követően megtalálják a vírust.

A hatóság szerint az elővigyázatossági intézkedések egy része az európai járványügyi helyzet miatt egyébként is életben van, így például az állattartóknak vagy a vadászoknak a betegség gyanúját azonnal jelenteniük kell, a hatóságoknak pedig több mintát kell megvizsgálniuk. A NÉBIH jelezte: az ukrán–magyar határ mentén jelenleg is zajlik a sertésállományok felmérése a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal irányításával. Ez az intézkedés egyelőre 30 települést érint, eddig mintegy 100 sertéstartó gazdaságot kerestek fel az állategészségügyi szolgálat munkatársai, akik egyúttal tájékoztatást is adnak az állattartóknak a betegség tüneteiről és a szükséges óvintézkedésekről.

A hatóság szerint az elővigyázatosságra nagy hangsúlyt kell fektetniük az érintett gazdaságoknak, a fertőzés megjelenése ugyanis jelentős gazdasági kárral járhat. Egyrészt a betegséggel érintett állományt azonnal fel kell számolni, ami egy nagy létszámú telep esetében akár több ezer sertést is jelenthet. Bár a leölt állatokért az államtól kártalanítás jár, de az állategészségügyi szabályok megszegése esetén – például ha a gazda elmulasztja a bejelentést vagy illegálisan szállít állatokat – a kártalanítás elmarad. A közvetett hatások pedig ennél jóval szélesebb körben érinthetik az állattartókat.

A fertőzött telep körül kijelölt védő- és megfigyelési körzetbe nem hozható be, illetve onnan nem vihető ki sertés, a tilalmat pedig, ha szükséges, akár más állatfajokra is kiterjeszthetik. Ugyancsak korlátozhatják a sertéshús, a húskészítmények, valamint a szaporítóanyagok szállítását is. A járvány megakadályozása érdekében hozott, hosszan tartó, a kereskedelmet korlátozó intézkedések miatt minden bizonnyal az exportpiacaink jelentős részét is elveszítenénk, a szállítási lehetőséget pedig csak nehézkesen lehetne visszaszerezni.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.