2020.10.29., csütörtök , Nárcisz

Állattenyésztés

2019. november 04. hétfő • 17:10

Sertéspestis gócot azonosítottak egy Kovászna megyei gazdaságnál

Csaknem negyven mangalica sertést pusztítottak el egy Kovászna megyei gazdaságnál, miután több elhullott állatnál is kimutatták az afrikai sertéspestis vírusával való fertőzést.

A Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője, Sikó-Barabási Sándor szerint a Barót környéki gazdaságnál hét sertés pusztult el, és miután a Prahova megyében elvégzett laborvizsgálatok igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét, elrendelték további 37 mangalica sertés kényszerlevágását, hogy megakadályozzák a vírus terjedését.


fotó: pixabay

Az állategészségügyi igazgatóság vezetője azt mondta, az előzetes vizsgálatok szerint a megfertőződött állatokat több mint egy éve nevelték ennél a gazdaságnál, és saját termelésű takarmányt kaptak.

A járványügyi vizsgálat még folyamatban van, de azt gyanítják, hogy emberi közvetítéssel vagy élelmiszeripari termékek révén fertőződtek meg az állatok a vírussal.

Az igazgatóság vezetője felhívja a sertéstartó gazdák figyelmét, hogy minden megbetegedést vagy sertéspusztulást jelentsenek az illetékes hatóságoknak. Idén februárban két sertéspestisgócot azonosítottak Kovászna megyében, egyet Sepsiszentgyörgyön, egy másikat Kőröspatakon.

Ezeket hivatalosan áprilisban számolták fel. Akkor összesen mintegy 140 sertést pusztítottak el megelőzésképpen.

agrotrend.hu / Székelyhon

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.