2020.07.10., péntek , Amália

Állattenyésztés

2019. szeptember 11. szerda • 08:26

Sikeresen zárult a francia bárány szeminárium

A HORIZON2020 program keretében támogatott, a juhok termelékenységének növelését, a báránymortalitás csökkentését fókuszba helyező 3 éves SheepNet nemzetközi projekt záró szemináriumára 2019. szeptember 2-5. között a franciaországi Brive La Gaillarde-ban került sor.

A 10 ország 126 szakértőjének részvételével megtartott három napos szemináriumon színvonalas szakmai előadások, hús- és tejelő farmok és kísérleti gazdaság látogatások valamint a Tech’Ovin kiállítás megtekintésének keretében a résztvevők átfogó képet kaptak Franciaország juhtenyésztésének főbb jellemzőiről, a termelés versenyképességének növelését, a kedvezőtlen környezeti hatások csökkentését, valamint a fenntarthatóságot célul kitűző állattenyésztési hálózatáról és juhtermék előállítási rendszeréről egyaránt - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Franciaországban 4500 tejelőjuh-gazdaság található, melyek elsősorban a hegyvidéki területeken helyezkednek el - fotó: pixabay.com

Franciaország teljes juhállományának egyedszáma jelenleg 7,6 millió, ebből 4,2 millió a hústípusú anyajuhok és 1,6 millió a tejelőtípusú anyajuhok száma. A hivatalos teljesítmény-nyilvántartási rendszerben 1246 tenyészetet tartanak nyilván, az üzemiteljesítmény-nyilvántartási rendszerben 333 600 hús típusú anyajuhot, a tejtermelés-nyilvántartási rendszerben pedig 823 859 tejelő anyajuhot regisztráltak. Franciaországban kidolgozott tenyésztési programok keretében 7, speciálisan hústípusú, 5, speciálisan tejelő, valamint 5, rusztikus fajta fenntartása és céltudatos tenyésztése folyik.

Az országban 4500 tejelőjuh-gazdaság található, melyek elsősorban a hegyvidéki területeken helyezkednek el. Az 1,6 millió tejelő típusú juh 295 millió litert tejet állít elő évente, melyből 57 000 tonna juhsajtot állítanak elő. (Forrás: CNAL, Idele, CNBL, INRA, SSP (2017), France Génétique Elevage)

A gazdálkodók által megtermelt juhtej 85%-a minőség- és eredet megjelölési tanúsítvánnyal kerül forgalomba.

A francia húsjuh ágazatban a külterjes legeltetéses rendszer az uralkodó, természetesen ettől eltérő, intenzívebb rendszereket is alkalmaznak, melyekben általában a húshasznú juhokat a húsmarhákkal együtt tartják. Ezen intenzívebb gazdaságokban a legeltetés mellett egyéb, kiegészítő takarmányok etetésével végzik a húselőállítást.

A rusztikus francia juhhús-fajták elsősorban az ország déli területein dominálnak, a nehézsúlyú, többes hasznosítási típusú fajták tiszta vagy keresztezett állományai az ország közép-nyugati részétől az észak-keleti részig találhatóak.

Franciaországban a nemzeti állomány 70%-át a húsjuh-állomány teszi ki. A hús típusú anyajuhok egyedszáma az elmúlt tíz évben 25%-kal csökkent. Jelenleg mintegy 60 000 gazdaság található, azonban mindössze 18 700 farm – a teljes állomány 28 %-a – rendelkezik 50 egyednél magasabb állománylétszámmal.

Franciaországban az elmúlt időszakban a juhhús termelés és a fogyasztás egyaránt csökkent, kevesebb mint 20 év alatt – 2000-2018 között – a fogyasztás 4,6 kg/főről 2,4 kg/főre esett vissza. Az ország juhhús-előállítás tekintetében mindössze 50%-ban önellátó, a Brexit várhatóan jelentős hatással lesz az importra.

A franciaországi 3 szintű állattenyésztési hálózat 10 regionális, 60 helyi tanácsadói irodából és 60 farmgazdaságból áll. A gazdálkodók szakmai támogatását a helyi hálózati irodák, a tanácsadók képzését és irányítását a regionális hálózati irodák látják el, a támogatási rendszerek kidolgozásáért és a teljes hálózat működtetésének koordinálásáért a nemzeti hálózati egység felel.

A hálózat fő feladata, hogy különböző, az állattenyésztéshez kapcsolódó tanulmányokat, modelleket, szimulációkat készítsen, referencia értékeket határozzon meg valamint tematikus szakmai programokat szervezzen. A hálózat tagjait tanácsadók, projekt-gazdák, döntéshozók, finanszírozók valamint maguk a gazdálkodók alkotják.

Az állattenyésztési hálózat munkájának hatékonyságát a mezőgazdasági rendszerekhez kapcsolódó alkalmazott kutatások eredményei segítik. Nagy hangsúlyt fektetnek az állománykezeléshez, a tenyésztéshez, a genetikához, a takarmányozáshoz és a különböző tartástechnológiákhoz kapcsolódó kutatásokra.

Az egyes kutatási eredmények kiértékelése és a megszerzett tapasztalatok gazdálkodási rendszerbe történő beépítésének köszönhetően a gazdálkodói célok, a gazdasági környezet és a rendelkezésre álló erőforrások közötti összhang és a fenntarthatóság megteremthető.

A főbb kutatási téma területek: - versenyképesség fokozása, - káros környezeti hatások mérséklése, - biológiai-, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság.

A hálózati munka során szoros partnerség alakult ki a koordinációs feladatokat ellátó Institut de l'Elevage és a gazdaságokban keletkező adatok gyűjtéséért felelős Chambres d’Agriculture között. Az egyes kutatások elsősorban pályáztatásos rendszerben, állami finanszírozásból valósulnak meg.

A 2016-ban indult, hároméves SheepNet program idén tehát utolsó évébe ért. A Franciaországban megtartott záró szeminárium kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a program által elért eredmények és a szerzett tapasztalatok számba vételre és kiértékelésre kerüljenek.

A SheepNet projekt nemzetközi workshopjain való részvétel hatékonyan hozzájárult a hazai juhágazati szakemberek uniós és nemzetközi szinten történő kapcsolatépítéséhez, az interaktív innovációs hálózatépítéséhez, továbbá lehetőséget biztosított a különböző országokban használt tenyésztési, technológiai megoldások, a kutatások, valamint az információterjesztési és kommunikációs eszközök hatékonysága területén szerzett tudásanyagok és tapasztalatok cseréjéhez.

Kérjük, kísérje figyelemmel későbbi, a SheepNet projekthez kapcsolódó cikkeinket is, melyekben további információkat kívánunk megosztani a projekt által összegyűjtött hasznos információkról, valamint a legjobb gyakorlatokról és innovációkról.

Javasoljuk továbbá, hogy olvassa el a SheepNet projekttel kapcsolatos korábban megjelentetett cikkeket is:
-    Sok hasznos információ a juhtenyésztési workshopon
-    Nemzetközi juhtenyésztési workshop: fókuszban a termelékenység
-    Juhtenyésztés ír módra

Bízunk abban, hogy hazánk SheepNet nemzetközi projekthez való csatlakozása hatékony eszközt biztosít a nemzetközi jó gyakorlatok hazai juhtenyésztésbe történő integrálásához, valamint kiváló felkészülési lehetőséget jelentett a 2020 januárjában induló EuroSheep programban ránk váró feladatok teljesítéséhez!

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.