2020.02.24., hétfő , Szőkőnap

Állattenyésztés

2018. július 11. szerda • 14:23

Sikerült elkerülni a káoszt a hazai sertéságazatban

Tematikus napokat tartanak az ágazat szereplőivel, hogy feltárják a jövő kihívásait.

Eddig sikerült elkerülni a nagyobb bajt a sertéságazatban Magyarországon – írja a Világgazdaság.

Nagy István, agrárminiszter és Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár a Világgazdaságnak nyilatkoztak a hazai sertéságazat helyzetéről.


Nagy István tematikus napokat tart a sertéságazat szereplőivel - illusztráció: Agrárminisztérium

Az agrárminiszter nemrég találkozott a sertéságazat szereplőivel. Meggyőződése, hogy csak a gazdákkal szövetségben tudnak megoldásokat találni az ágazat előtt álló kihívásokra. Ezért is tartanak tematikus napokat az Agrárminisztériumban.

Ezeknek az eseményeknek a célja, hogy a szaktárca vezetői és az ágazatok legfontosabb szereplői találkozhassanak egymással.

Az első tematikus napon a sertéságazat kérdéseiről egyeztettek, amelyen számos probléma felmerült:

  • az állategészségügyi helyzete
  • a piacra jutás kérdésköre és nyomon követhetősége
  • a minősítés kérdése

- A megbeszélésen hangsúlyosan került elő a sertéspestis, de tényszerűen meg lehet állapítani, hogy a piaci árak az uniós trendeket követik, a magyar kormánynak sikerült megakadályoznia a nagyobb bajt, mi­után elérte, hogy az ázsiai importőrök is csak az érintett megyékből tiltsák a bevitelt – mondta Nagy István a lapnak.


Több ország hatóságával vette már fel a kapcsolatot az Agrárminisztérium - fotó: Pixabay

A sertéságazatban az állategészségügyi problémákon kívül egyelőre nem látható olyan piaci zavar, amely súlyos válságot okozhatna.

Fontos megjegyezni, hogy afrikai sertéspestist (ASP) Magyarországon egyelőre csak vaddisznóban találtak.

A piaci helyzet megtartása elsősorban az ASP terjedésének és a házi sertésekre való átterjedésének megakadályozásával tartható fenn.

Nagy István elmondása szerint a kereskedelmi veszteségek enyhítése, az exportpiacok visszanyerése és az uniós eljárásrendhez hasonló regionalizáció érvényesítése érdekében a kormány mindent megtesz. Példaként felhozta, hogy Hongkongba, Új-Zélandra és Kanadába az érintett megyéken kívüli területekről továbbra is lehetséges a sertéshústermékek exportja, ez pedig az utóbbi hónapok tárgyalásainak eredménye.

Az afrikai sertéspestis miatt valamennyi sertéstartó számára kamat- és költségmentes Agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitelt szeretnének biztosítani.

- derült ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár nyilatkozatából.

A megbeszélésen szóba került az uniós támogatások jövője is. Elhangzott, hogy Magyarország számára kiemelt cél a következő uniós programozási időszakban a jelenlegi támogatások többségének hasonló feltételek mellett való fenntartása.

A támogatási típusok – például az állategység-alapú támogatások, beruházási támogatások – a következő programidőszakban is ugyanúgy rendelkezésre fognak állni.

A 2014–2020-as időszakhoz képest az Európai Bizottság tervei szerint jelentős egyszerűsítések várhatók a tervezésben. A szabályozás szerint több hatáskört és nagyobb mozgásteret kapnának a tagállamok, különösen abban, hogy milyen formában és feltételekkel hirdetik meg a vidékfejlesztési támogatásokat.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.