FÓKUSZBAN

Újra díjazták a Bábolna Takarmányt

Újra díjazták a Bábolna Takarmányt

MagyarBrands díjjal ismerték el a Bonafarm-Bábolna Takarmány ...

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Nemrég adták át az Év traktora 2019 (Tractor of the Year 2019) ...

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nem csak kötődésük

Állattenyésztés

2018. augusztus 12., vasárnap • 09:07

Soha nem tapasztalt mélyponton a román sertéspiac

Súlyos következményekkel számolhat a romániai sertéságazat az afrikai sertéspestis terjedése nyomán.

A járvány miatt már több mint 60 ezer példányt pusztítottak el a hatóságok, emiatt az év második felében jelentősen megnőhet a román húsimport. A beszállító országok közt hazánk is főszerepet játszhat - írja a magyaridok.hu.

Mérséklődik ugyan a sertéspestis, de még mindig sok a gócpont - fotó: pixabay.com

Több érmelléki településen is kiürülnek a hét végén a disznóólak, a magyar határ közelében fekvő tömbmagyar vidéken ugyanis a hatóságok számos sertéspestisgócot azonosítottak, és több mint 1200 példány kényszerlevágását rendelték el. A gyanú már korábban felmerült, de kommunikációban nem voltak erősek az illetékesek: a települések határában felállított rendőrségi szűrőkről inkább az a hír terjedt, hogy szökött rabokat keresnek, nem pedig beteg sertéseket.

Mindez azonban csak csepp a tengerben. A romániai termelői kör képviselői szerint a teljes sertéságazat jövőjét veszélyezteti az afrikai pestis egyelőre feltartóztathatatlan terjedése az országban; a jelenséget sokan már nemzetbiztonsági kockázatként emlegetik. Júliusban 72 százalékkal nőtt a gócpontok száma az országban.

– Ha nem sikerül feltartóztatni a kórt, a teljes állatállományt fel kell áldozni, és az Románia elszigetelődését is maga után vonná – kongatta meg a vészharangot a sertéshúsipari munkáltatók szövetségének ügyvezetője.

A román sertéságazat a csőd szélére került - fotó: pixabay.com

Stanca Tudor szerint csak idő kérdése, hogy a környező országok mikor fogják szigorítani a romániai áruk kivitelét. – Ha a hatóságok nem állítják meg a betegség terjedését, az állomány legkevesebb 80 százaléka elpusztulhat. A kór terjedése esetén a nyakunkon marad, amit előállítunk, mert a romániai ágazat jó ideig nem léphet ki a nemzetközi piacra – fogalmazott.

Ha Románia nem exportálhat több sertéshúst és húskészítményt az unió tagállamaiba, az az ágazati szereplők több mint felének csődjéhez vezethet. Ioan Ladosi, a sertéshústermelők országos szövetségének elnöke is a következményekről beszélt: jelentősen megnő a sertéshús-behozatal, drágul a hús, ami megduplázhatja, de akár egymilliárd euróra is emelheti a romániai feldolgozók költségeit.

A termelők beadványban fordultak a kormányhoz, amelyben azt kérik, hogy ne csak az állatok nélkül maradó gazdák részesüljenek kártérítésben, hanem a hizlaldák tulajdonosai is. Ők ugyanis járulékos veszteségeket is kénytelenek elszenvedni, miután jelentős részük bankhitelből épített farmot, a teljes állomány feláldozása mellett pedig kidobhatják a vásárolt takarmányt is.

Petre Daea mezőgazdasági miniszter nemrég bejelentette, hogy az állam megtéríti a tenyésztőknek okozott kárt, illetve hogy a betegség gócpontjainak felszámolása és az érintett farmok fertőtlenítése után újratelepítik a sertésállományt.

A gazdák azonban elégedetlenek a felkínált kártérítés 6,2 lejes (450 forintos) mértékével, ami jóval alatta marad az élősúly 8-10 lejes kilogrammonkénti árának.A helyzet súlyosságát jelzi az is, hogy egyre hangsúlyosabban felmerül: a sertéspestis problémájának kezelése ne csak az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságra és a mezőgazdasági minisztériumra háruljon, a koordinációt vegye át a legfelsőbb védelmi tanács.

Románia amúgy is meglehetősen importfüggő, ami a sertéshúst illeti, 2017-ben például 475 millió euró értékben hoztak be húst, a kivitel pedig legfeljebb 56 millió euróra rúgott. A masszív kényszervágások nyomán a kilences szorzó meg is duplázódhat, az óhatatlan drágítás pedig egy sor egyéb termékágazat árait is erőteljesen befolyásolja. A 102 millió tonnás behozatal elsősorban Németországból, Magyarországról, Hollandiából, Spanyolországból és Lengyelországból származik, ezek az országok jelentős pluszpiachoz juthatnak a sertésvész nyomán.

A legfrissebb adatok szerint az országban már több mint 61 ezer sertést pusztítottak el, túlnyomó többségüket a Fekete-tenger és a Duna-delta térségében, ahol a járvány sokkal agresszívabb, mint a nyugati országrészben.

A kór 2017 júliusában jelent meg, amikor Szatmárnémeti környékén két háztáji gazdaságban talált fertőzött állatokat a hatóság. Azóta lassan terjed, illetve stagnál: Szatmár, Bihar és Szilágy megyében eddig tizennégy településen több gócot azonosítottak, ahol eddig 13 vaddisznót, valamint több mint 250 házi sertést pusztítottak el.

A hét elején az illetékesek Románia nyolc megyéjében, 98 településen 578 gócot tartottak számon, ugyanakkor a járvány mérséklődéséről számoltak be.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.