2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Állattenyésztés

2018. december 17. hétfő • 14:34

Sok minden múlik az állatjóléten

Az állatokat nyugodt és jó körülmények között kell tartani, így pedig a jövedelmezőségre is hatni lehet.

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló harmadik része - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.


fotó: 123rf

2018. december 3. és 4. között a lengyelországi Serockban nemzetközi szakmai tanácskozást tartott a Lengyel Húsmarhaszövetség és lengyelországi Mezőgazdasági Termelői Szakszervezetek Szövetsége – a helyi agrártárca támogatásával –, amelyen jelen voltak az európai húsmarha piacot meghatározó szervezetek döntéshozói és képviselői.

A tanácskozáson Jean Pierre Fleury, a COPA-COGECA marha- és borjúhús munkacsoportjának elnöke kiemelte az ágazatnak a legnagyobb problémáit, illetve a borjú-előállítás összetevőit:

- gazdasági problémák (csökkenő kereslet),
- szociális problémák (városiasodás és a csökkenő munkakedv az állattenyésztés és a gazdálkodás iránt),
- környezeti problémák (károsanyag-kibocsátás, ökológiai lábnyom, egyéb olyan külső nyomás, amely jelenleg az ágazatot sújtja, vagy bélyegzi).

Nicole Johnson-Hoffmann, a GRSB (Global Roundtable for Sustainable Beef) alelnöke a környezeti terhelés mérséklését és az állatjólét javítását említette kitörési irányként. Mint mondta,

a precíziós gazdálkodás és az ehhez alkalmazott pontosan beállított technológia, illetve takarmányozás 30%-kal csökkentheti a környezet terhelését.

Úgy vélte, ha az állatok tartása nyugodt és jó körülmények között zajlik, akkor a stressz csökken, a gazdasági paraméterek javulnak, a gazdálkodó szervezet erősödik, az állatelhullás pedig akár 1,5% alá is csökkenhet.

Így szerinte kisebb a betegségek valószínűsége, kevesebb antibiotikumot kell használni, ami megint csak javítja a jövedelmezőséget. A GRSB célja, hogy évente 10 mg alá csökkentse az antibiotikumok használatának arányát állatonként.

Közös telepirányítási menedzsmentek létrehozását szorgalmazta, a nagyobb állattartó-telepeket pedig biogáz-üzemek létrehozására biztatta.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.