2021.09.18., szombat , Diána

Állattenyésztés

2020. szeptember 26. szombat • 12:52

Száznál is több növényfajt ismernek fel a szarvasmarhák

Emellett pedig mindegyikhez máshogy viszonyulnak! Valamelyiket annyira szeretik, hogy odalépnek hozzá, vagy odahajtják fejüket, más fajokat pedig csak türelmesen fogyasztanak.


Fotó: pixabay.com

Vannak olyan füvek is azonban, amelyeket csak valami finomabbal együtt hajlandóak „bekanyarítani”, vagy csak aprókat harapnak belőle, vagy éppen csak a virágát szeretik - írta meg az Index. Emellett sok olyan növényfaj is van, amelyeket csak megszagolnak vagy egyszerűen kikerülik, míg egyeseket annyira nem szeret, hogy kirázzák őket a szájukból, ha az véletlenül odakerül.

A tanulmány szerint – amelynek szerzői Molnár Zsolt ökológus és kollégái, valamint Máté János és Sáfián László pásztorok voltak – a marhának tízféle viszonya volt a legelő 117 vizsgált növényfajához, láthatóan felismerte az egyes fajokat. A több évig tartó vizsgálatban a kutatók csaknem 33 ezer esetben dokumentálták a marha „fűharapását”.

A kutatás eredményeit egyébként nemrég publikálták az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai és a vizsgálatban közreműködő pásztorok a Journal of Applied Ecology című szaklapban. A cikk újszerű módon kapcsolja össze a pásztorok tudományát az ökológiai, a mezőgazdasági és a természetvédelmi kutatásokkal – írja az MTI.

agrotrend.hu / Index

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.