2021.09.23., csütörtök , Tekla

Állattenyésztés

2019. február 04. hétfő • 15:03

Szeméttárolókból etették az ASP-vel fertőzött sertéseket

Hatvan sertést kell kényszervágásra küldeni a román Sepsiszentgyörgy egyik negyedében az afrikai sertéspestis miatt. 2017 júliusa óta az országban 364 920 sertést kellett elpusztítani.

- Sepsiszentgyörgy Őrkő negyedében a múlt hét végén igazolták az afrikai sertéspestis (ASP) megjelenését - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség a Kovászna Megyei Állategészségügyi Igazgatóságra hivatkozva.


Sepsiszentgyörgyön múlt csütörtökön találták meg két elhullott sertés tetemét - fotó: Pixabay

Az elvégzett vizsgálatok igazolták, hogy az állatok ASP-ben pusztultak el. Kiderült:

a disznók nem szerepeltek az állategészségügyi igazgatóság nyilvántartásában, többnyire a szeméttárolókból származó ételmaradékkal etették őket. 

Az Őrkő negyedben nevelt valamennyi sertés elpusztítását azt követően rendelte el a hatóság, hogy vasárnap este újabb állat megbetegedését állapították meg. A hatóság 3 kilométeres körzetben védelmi övezetet, 10 kilométeres körzetben pedig megfigyelési övezetet jelölt ki.

Fertőtlenítették az érintett gazdaságokat, és korlátozásokat vezettek be az emberek és járművek számára. 

A romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA) február 1-jei összesítése szerint jelenleg Románia 19 megyéje 302 településén 1137 fertőzésgócot tartanak számon. Ezek több mint fele a Duna-deltában van, ahol a vaddisznók és a szabadon kóborló háztáji sertések akadálytalan érintkezése miatt terjedt el a kór.

A sertéspestis a 2017-es romániai megjelenése óta először jelentkezett Székelyföldön. Eddig összesen 8537 állattartót kártalanítottak, összesen 251,19 millió lej (17,58 milliárd forint) értékben.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.