2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Állattenyésztés

2021. április 24. szombat • 11:54

Szent György kihajtotta a gulyákat a legelőkre

A népi hagyomány szerint az állatokat Szent György napján, azaz április 24-én hajtják ki a legelőkre. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság állattartó telepeiről is lassan kikerülnek a füves pusztákra a magyar szürke szarvasmarhák, házi bivalyok, cigáják és rackák.

A legeltetés nemcsak táplálékot biztosít az állatok számára, hanem a füves puszták, ártéri területek természetvédelmi kezelésének legjobb módja is. A kihajtás előtti állatorvosi szemle során megtörténtek a megfelelő kezelések, vérvételezések, valamint az azonosításra szolgáló mikrochipek behelyezése is - írja a Kőrös-Maros Nemzeti Park.

fotó: pixabay.com

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai telepén több mint ezer magyar szürke szarvasmarhát és közel 300 házi bivalyt tartunk. A bivalyok a Dévaványai-Ecsegi pusztákon maradnak, az ottani zsombékos, vízállásos, nedves élőhelyeken legelnek majd, három gulyában. A szürkemarhákat tervek szerint április végén, május elején az Igazgatóság más területeire, a Kis-Sárrétre, a Kígyósi-pusztára és a Körös-ártérbe szállítjuk majd ki.

Kardoskúton a Sóstói Állattartó Telepen a magyar szürke szarvasmarhákból két anyagulyát alakítunk ki, s természetesen a tél folyamán született borjak is az anyjukkal tartanak, egészen a leválasztásukig. A legeltetés a Verrasztó-tanyán és Fecskésen kezdődik, ahonnan később másik két gulyaállásra, Csomorkányba illetve Csajágra kerülnek majd ki az állatok. A bikák külön gulyát alkotnak. Szintén külön gulyában legel majd a mintegy 150 növendék tinó és üsző is, ők Cserebökény részterületünkre mennek.

A telepen összesen több mint ezer cigája és rackajuh is él, ezek az állatok együtt legelésznek majd a környező füves területeken. A juhok részt vesznek a Fehér-tó közvetlen környékén található, fokozottan védett területek kezelésében is. Természetesen ott csak azokban az időszakokban legeltetünk majd, amikor befejeződik a madárvonulás, illetve a fészkelési időszak.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Montág-pusztai Állattartó Telepén három gulyát alakítottunk ki. Kettőben a tehenek és borjaik, egyben pedig a növendékek vannak. Utóbbiak a Maros-ártérbe mennek majd legelni. A két nagyjából azonos létszámú tehéngulyát kopáncsi illetve a montági gulyaállásra hajtjuk. A gyepek itt már legeltethető állapotban vannak, napról-napra egyre szebbek. A Maros-ártérben viszont még várni kell a legeltetéssel, ezért a növendék gulya egyelőre a Montág-pusztán marad.

agrotrend.hu / Kőrös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.