2019.09.18., szerda , Diána

Állattenyésztés

2019. április 03. szerda • 13:24

Szigorítja az állatvédelmi előírásokat az IKEA

Az svéd üzletlánc már 2011-ben bejelentette, hogy legkésőbb 2016 végétől szigorítja a brojlercsirke előírásokat.

Az IKEA megemeli az állatvédelmi előírásokat a brojlercsirkékre vonatkozóan, amelyek húsát a cég az éttermeiben értékesíti. Ezzel 2020-tól a vállalat teljesíti az európai brojlercsirke kezdeményezés kritériumait - írja a Top Agrar.


Az IKEA éttermeivel Európa legnagyobb gasztronómiai szereplői közé tartozik - fotó: IKEA

Az IKEA éttermei számára "Jobb élelmiszer programokat" alakított ki, amellyel a vállalat saját állítása szerint globálisan akar tevékenykedni a fenntarthatóbb mezőgazdaság érdekében.

Az IKEA svéd konszern központja az év elején számos állatvédelmi szervezet képviselőivel egyeztetett a brojlercsirkéknél bevezetésre kerülő szigorúbb előírásokkal kapcsolatban, amelyek húsát a üzletekben értékesítik.

- Alacsonyabb állománysűrűség, a napfény, több lehetőség az elfoglaltságra - így szólnak az európai brojlercsirke kezdeményezés kritériumai, amelyeket az IKEA legkésőbb 2025-ig bevezet.

- Néhány helyen az IKEA "Jobb csirke programja" meghaladja az európai brojlercsirke kezdeményezés kritériumait

- mondja az Albert Schweitzer Alapítvány.

A csirkékre vonatkozó követelmények 30 kg/m² maximális állománysűrűséget írnak elő. Ülőrudakat vagy emelvényeket kell biztosítani, és lehetőséget kell adni a kapirgálásra. Az IKEA 2020-ig megvalósítandó élelmiszer-iránymutatásai szerint az antibiotikumokkal történő kezeléseket nem szabad rutinszerűen végrehajtani.

2025-ig a legfontosabb lépésként fokozatosan ki kell küszöbölni az emberi egészség szempontjából alapvető fontosságú antibiotikumok használatát.

- Itt az ideje, hogy az IKEA teljesítse kezdeményezésünk összes feltételét - mondta Mahi Klosterhalfen, az Albert Schweitzer Alapítvány ügyvezető igazgatója. 

Az IKEA már 2011-ben bejelentette, hogy legkésőbb 2016 végétől szigorítja a brojlercsirke előírásokat, de az állatvédők szerint ezt nem hajtották végre megfelelően.

A vállalat számos szervezet tiltakozása után visszaadott egy állatvédelmi díjat.

Az európai kezdeményezés kritériumai túlmutatnak az állatjóléti kezdeményezés (ITW) normáin. Az európai brojlercsirke kezdeményezés minimális követelményeit a Schweitzer Alapítvány mellett az állatjóléti szervezetek is támogatják.

agrotrend.hu / Top Agrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.