2023.02.01., szerda , Ignác

Állattenyésztés

2021. november 16. kedd • 15:44

Szigorodik az állatvédelmi törvény a jövőben

Az állatvédelmi törvény szigorításáról tárgyaltak szerdán a parlamentben. Börtön járna például már az állatviadalokon való részvételért is, és büntetnék a méregkihelyezést, illetve a haszonszerzési célzattal való szaporítást is.

Készülőben van az új állatvédelmi törvény, a parlamentben megtartották a javaslatról szóló vitát. Ovádi Péter nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kiemelte: Európában az egyik legszigorúbb szabályozás az, amelyet tárgyalnak.

fotó: pixabay.com

A törvényjavaslat a büntető törvénykönyv jelenlegi szabályozásához képest bővíti a természetkárosítás, az állatkínzás és a tiltott ál­­latviadal szervezésének minősített eseteit. A javaslat szerint például nemcsak az állatviadalok szervezői, hanem a résztvevői is szabadságvesztéssel lennének büntethetők, és hasonló módon börtönnel szankcionálnák a ha­­szonszerzési célzattal végzett szaporítást is.

Lényegesen bővül az állatkínzás minősített esete, és szó esett az országos ivartalanítási program szükségességéről is. A javaslat továbbá büntethetővé teszi a természetkárosítás előkészítését, hiszen a méreg vagy csalétek kihelyezése már önmagában veszélyes.

A törvénymódosítást az ellenzék is támogatja, sőt további bővítésekre tettek javaslatokat. Ezek között szerepel például a pirotechnikai eszközök teljes körű betiltása, amely alól csak a stadionok lennének kivételek, illetve az állatrendőrség létrehozása.

Farkas Gabriella, a Tappancs Állatvédő Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott, régi hiányosságot pótolnak azzal, hogy olyan tételek is bekerülnek a törvénybe, ame­lyeknek már régen benne kel­lene lenniük. Azt azonban prob­­lémának látja, hogy még a jelenlegi szabályokat sem si­kerül betartatni.

– Sajnos alapítványunk napi szinten találkozik állatkínzásos esetekkel, legtöbbször azonban nincs, aki tanúskodjon, és nincs bizonyíték sem. Márpedig ezek nélkül ezek az ügyek elbuknak. Hiába látjuk ugyanis például, hogy sérült az állat, az nem bizonyítható, hogy a gazdája bántotta. Ez pedig a szigorúbb büntetési tételtől sem fog változni – fogalmazott.

Az állatvédelmi szakember hozzátette, a felelősségre vonást tovább nehezíti, hogy rengeteg állat annak ellenére sincs csippel ellátva, hogy ez már csaknem 10 éve kötele­­ző. Az ivartalanítással kapcsolatosan pedig megjegyezte, ar­­ra valóban kell állami pénzt fordítani, mert a rászorulóknál rengeteg a felesleges szaporulat.

agrotrend.hu / delmagyar.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.