2022.12.09., péntek , Natália

Állattenyésztés

2019. augusztus 02. péntek • 16:06

Szlovákiával most már a tizedik EU ország érintett az afrikai sertéspestis járványban

Az afrikai sertéspestis (ASP) most már Szlovákiában is megjelent

Most már Szlovákiába is eljutott az afrikai sertéspestis (ASP). Ahogyan az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) a múlt hét végén bejelentette, Kassa körzetében, Strážne-ban egy négy sertést tartó kis gazdaság érintett. A település az ország keleti részén, a magyar határon, Ukrajnától is csak néhány kilométerre fekszik.


fotó: pixabay

Szlovákia az Európai Unió tizedik országa, ahol kitört a sertések rendkívül fertőző állatjárványa. A Bizottság Állatbetegség Jelentési Rendszere (ADNS) szerint az Európai Unióban, köztük Ukrajnában január és július 21.-e között összesen 495 ASP-kitörés történt házi sertésállományban. Vaddisznóknál 3554 eset fordult elő.

A sertések esetében Románia a legsúlyosabban érintett 421 ASP fertőzéssel. Ott jelenleg hetente regisztrálnak újabb eseteket.

Ez kisebb mértékben Lengyelországra és Bulgáriára is vonatkozik, ahol a betegség eddig 23, illetve 16 sertéstenyésztő üzemben tört ki.

Ezzel szemben Szlovákia szomszédos országában, Magyarországon a haszonállatoknál még egy esetet sem regisztráltak, viszont annál több – eddig 772 – fertőzés történt a vaddisznóállományban.

Ukrajnában július közepén jelentették az utolsó esetet egy házi sertés állományban.

agrotrend.hu / Top Agrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.