2020.10.25., vasárnap , Blanka, Bianka

Állattenyésztés

2017. május 08. hétfő • 18:05

Tévút csak a támogatásokra várni

A magyar mezőgazdaságnak fel kell készülnie arra a szintre, ahonnan kisebb támogatással, de komoly önerővel, versenypartnere lehet az európai uniós tagállamok gazdáinak.

- Rendelkezésre állnak azok a pályázatok és fejlesztési programok, amelyek révén az esetleges 2020 utáni alacsonyabb európai uniós támogatási rendszer bevezetését követően nem kerülnek hátrányba a hazai gazdálkodók – mondta az agrotrend.hu-nak Farkas Sándor. A Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) elnöke szerint minden lehetőség adott, az elérhető fejlesztési források mind ezt a célt szolgálják, és nem csak termelői, hanem feldolgozói oldalon is. 

Mindenki felmérheti a gazdaságában, hogy mik azok a sarokpontok, amiken változtatni szükséges – fotó: pixabay.com

Mindehhez azonban szükség van a termelői hozzállásra is.

- Önmagában kevés a támogatásra várni, 2020-ra mindannyiunknak komolyan fel kell készülni. El kell dönteni, hogy mik azok a tevékenységek, lehetőségek, kitörési pontok, amelyek a versenyképesség és a hatékonyság eléréséhez szükségesek.

Elkényelmesedtünk.

– jelentette ki a MÁSZ elnöke.

A fejlődésről Farkas Sándor úgy gondolja, hogy azokat a fajtákat, technológiákat, input-anyagokat és kapcsolatokat kell megkeresni, amikre megfelelő igény van.

Farkas Sándor a XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon – fotó: agrotrend.hu

A XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon elmondta, hogy az állattenyésztésből, mint szakmából adódó tisztelet és megbecsülés korábban nagyobb volt, hiszen sokan tudták, hogy mennyi munkával és lemondással jár. - Szerencsére azonban zömében még a magyar tenyésztők kezében vannak azok a biológiai alapok, amelyekre sikeres jövő építhető. 

Ez a jövő pedig akkor lesz valóban sikeres, ha a tapasztalt kollégák olyan fiatalokat nevelnek ki, akikben a buzog a tenni akarás. Nagy a tétje a most zajló generációváltásnak.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.