2021.09.23., csütörtök , Tekla

Állattenyésztés

2019. március 13. szerda • 16:05

Tiltott módon etették a sertéseket az illegális telepen

A helytelen táplálás számos betegséget okozhat, többek között az afrikai sertéspestis terjedését is elősegíti.

55 illegálisan tartott sertést találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei az egyik Pest megyei állattartó telepen - olvasható a hivatal közleményében.


A moslékkal való etetés súlyos járványügyi kockázattal jár - fotó: Nébih

Többszörösen megsértette a hatályos jogszabályi előírásokat az a Pest megyei állattartó, akinek telepén 55 bejelentés nélkül tartott sertést találtak a Nébih szakemberei.  A helyszínen kiderült, hogy az állatok egészségügyi státusza ismeretlen. A sertések kétséges státuszát tovább súlyosbította, hogy

az etetésük szintén tiltott módon, élelmiszer-hulladékkal - moslékkal - történt.

Az ellenőrök csaknem 1 tonna mellékterméket találtak a telepen fellelhető műanyag hordókban, illetve földbe ásott tárolókban. A területileg illetékes járási hivatal azonnali hatállyal forgalmi korlátozást, továbbá a melléktermék ártalmatlanítását rendelte el az érintett telepen.

Az Európai Unió tagállamaiban szigorúan tilos az élelmiszer-hulladékok feletetése az élelmiszertermelő haszonállatokkal!

A moslék, azaz bármilyen emberi fogyasztásra szánt élelmiszerből származó hulladék

  • éttermekből,
  • konyhákból vagy háztartásokból

kikerülő melléktermékek az egyik leggyakoribb fertőzésközvetítő anyag számos járványos betegség, így például az afrikai sertéspestis (ASP) esetében is!

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.