2020.04.09., csütörtök , Erhard

Állattenyésztés

2019. december 19. csütörtök • 10:51

Több ezer sertést kellett leölni a pestis miatt

Több mint hatszázmillió forintos kártalanítást ítélt meg az afrikai sertéspestis gyanúja miatt leölt állatok gazdáinak az Agrárminisztérium. A járványügyi intézkedések részeként eddig összesen 6129 állat megsemmisítéséről kellett dönteniük a hatóságoknak, a laboratóriumi vizsgálatok azonban szerencsére egyetlen esetben sem igazolták a fertőzés jelenlétét.

Megállíthatatlannak tűnik az afrikai sertéspestis terjedése az országban. December elején a Békés megyei Biharugra község külterületén elhullott vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A szakemberek szerint a betegség valószínűleg a vaddisznók természetes vándorlása során Romániából jutott a térségbe - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

Pár nappal korábban pedig Pest megyében kellett kibővíteni a fertőzés miatt zár alá vont területet, mivel a hatóság egy zárt vadaskert melletti szabad területen két elhullott vaddisznóban igazolta a fertőzés jelenlétét. Az intézkedés Fejér megye 11, míg Komárom-Esztergom megye tíz vadgazdálkodási egységének teljes területét is érintette.

Szerencsére ez idáig csupán a vaddisznók körében mutatták ki a fertőzést, ugyanakkor a házi sertéseknél is több esetben felmerült a pestis jelenlétének gyanúja. A Nébih szakemberei 2018 áprilisa, azaz a betegség hazai megjelenése óta összesen 164 település 561 udvarában vizsgálódtak a fertőzöttségre utaló jelek miatt. Megelőző intézkedésként a hatszáz állattartó gazdaságban 6129 állat leöléséről kellett döntenie a hatóságnak.

Az Agrárminiszté­riumtól megtudtuk: minden esetben kiderült, hogy a sertéseket nem az ASP vírusa fertőzte meg. Az állategészségügyért felelős hatóságnak ugyanakkor elsődleges feladata, hogy megelőzze a vaddisznóállományban előforduló betegség átterjedését a házisertésekre. Így a gyanúra okot adó esetekben az állatokat le kell ölni.

– A sertéstelepek járványvédelmi felkészültségét szakembereink folyamatosan ellenőrzik. Akár a betegség legkisebb gyanúja esetén is, megelőző célzattal, elrendeljük a gyanús házisertés-állományok leölését – mutatott rá kérdésünkre a tárca.

Eddig jellemzően olyan, kis létszámú állattartó telepeket érintett az intézkedés, ahol a biológiai biztonsági, járványvédelmi feltételek kevéssé teljesülnek, ezáltal a betegséggel szembeni veszélyeztetettségük is nagyobb. A leölt állatok gazdáit az állam teljes mértékben kártalanítja. Ennek összegét a leölt állatok forgalmi értéke alapján határozzák meg. A szaktárcától kapott információk szerint eddig több mint hatszázmillió forintot ítéltek oda az érintett gazdaságoknak.

Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, beláthatatlan gazdasági következményei lehetnek, ha a vaddisznók után a házisertések körében is megjelenik a betegség.

A kockázat csökkentésére az országos főállatorvos mentesítési tervet dolgozott ki. Ám ahhoz, hogy az állománytól távol tudják tartani a kórt, szükség van a gazdák együttműködésére. Minden telepen be kell tartani a szigorú járványvédelmi előírásokat.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.