Állattenyésztés

Gazdálkodás

Több halételt kell ennünk

Minden feltétel adott ahhoz, hogy növekedjen a hazai halfogyasztás.

A hétvégén rendezték meg a Bajai Halfőző Fesztivált, ahol mintegy ezerötszáz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet a Bács-Kiskun megyei városban. Nagy István agrárminiszter az eseményen célként jelölte meg, hogy emelkedjen az országos halfogyasztás átlaga.


Az esemény azóta többnapos programsorozattá, igazi népünnepéllyé vált – fotó: programturizmus.hu

Az agrárminiszter az ünnepélyes tűzgyújtás előtt a bajai városháza udvarán elmondta, hogy a bajaiak és a környékbeleik tízszer több halat fogyasztanak, mint az ország más részein élők:

évente nyolcvan kilogrammot.

Ezt a példát a miniszter szerint mindenkinek követnie kellene, mivel a hal nagyon egészséges, a magyar tavi gazdaságok pedig kiválóak, tehát ezzel a lehetőséggel élni kell.

– Éppen ezért a következő időszak egyik célja az országos halfogyasztás átlagának növelése

– tette hozzá.

Továbbá azt is kihangsúlyozta, hogy Magyarország büszke a bajai halászlére, és ezért védelem, oltalom alá helyezte az ország. Példaértékűnek nevezte a halételeket övező hagyományt, azt, ahogyan megbecsülik, és részévé vált a helyiek mindennapi életének.

Fercsák Róbert, Baja város polgármestere a várost Magyarország egyik legszebb helyének nevezte, hozzátéve, „addig él egy város, ameddig van hagyománya”.

A helyiek kedvence, a ma már hungarikum bajai halászlé a nevezők bográcsaiban mintegy 10 tonna hal, 1,8 tonna gyufatészta, 1 tonna hagyma, 15 ezer liter víz, 380 kilogramm őrölt pirospaprika és 260 kilogramm só felhasználásával készült.

A halfőző fesztivált Baja várossá nyilvánításának 300. évfordulóján, 1966-ban szervezték meg először, akkor 300 kondérban főzték a híres halételt.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés