Állattenyésztés
Gazdálkodás
Több halételt kell ennünk
Minden feltétel adott ahhoz, hogy növekedjen a hazai halfogyasztás.
A hétvégén rendezték meg a Bajai Halfőző Fesztivált, ahol mintegy ezerötszáz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet a Bács-Kiskun megyei városban. Nagy István agrárminiszter az eseményen célként jelölte meg, hogy emelkedjen az országos halfogyasztás átlaga.
Az esemény azóta többnapos programsorozattá, igazi népünnepéllyé vált – fotó: programturizmus.hu
Az agrárminiszter az ünnepélyes tűzgyújtás előtt a bajai városháza udvarán elmondta, hogy a bajaiak és a környékbeleik tízszer több halat fogyasztanak, mint az ország más részein élők:
évente nyolcvan kilogrammot.
Ezt a példát a miniszter szerint mindenkinek követnie kellene, mivel a hal nagyon egészséges, a magyar tavi gazdaságok pedig kiválóak, tehát ezzel a lehetőséggel élni kell.
– Éppen ezért a következő időszak egyik célja az országos halfogyasztás átlagának növelése
– tette hozzá.
Továbbá azt is kihangsúlyozta, hogy Magyarország büszke a bajai halászlére, és ezért védelem, oltalom alá helyezte az ország. Példaértékűnek nevezte a halételeket övező hagyományt, azt, ahogyan megbecsülik, és részévé vált a helyiek mindennapi életének.
Fercsák Róbert, Baja város polgármestere a várost Magyarország egyik legszebb helyének nevezte, hozzátéve, „addig él egy város, ameddig van hagyománya”.
A helyiek kedvence, a ma már hungarikum bajai halászlé a nevezők bográcsaiban mintegy 10 tonna hal, 1,8 tonna gyufatészta, 1 tonna hagyma, 15 ezer liter víz, 380 kilogramm őrölt pirospaprika és 260 kilogramm só felhasználásával készült.
A halfőző fesztivált Baja várossá nyilvánításának 300. évfordulóján, 1966-ban szervezték meg először, akkor 300 kondérban főzték a híres halételt.
agrotrend.hu / MTI