2019.07.23., kedd , Lenke

Állattenyésztés

2018. augusztus 09. csütörtök • 13:23

Tojófarm beruházástól tartanak Vas megyében

Amint megvannak a szükséges engedélyek, megkezdhetik a munkálatokat.

Gigaberuházást készítenek elő Mikos­széplak határában. Ha a tervek megvalósulnak, az alig pár száz fős kis Vas megyei falu mellett egy 900 ezres tojótelep jön létre a következő években - értesült a Magyar Idők.


Többen is ellenzik a beruházást - fotó: MTI

A beruházás a Duna Tojás Kft. nevéhez fűződik. Egy ekkora kapacitású baromfitelep működtetése és létrehozása környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyhez kötött. A nagy létszámú farmnak emellett állategészségügyi működési engedélyre is szüksége lesz.

Bojtos Zoltán, a társaság ügyvezetője a lapnak adott nyilatkozata szerint már csak egyetlen engedélyre várnak, ha azt is megszerzik, hamarosan elkezdődhetnek a majorban a bontási munkák, azután pedig az építkezés.

Az első ütemben három istálló és egy csomagolóüzem épül fel, ahová összesen 450 ezer tojót telepítenek.

A lap felkereste a tojástermelőket összefogó Baromfi Termék Tanácsot (BTT) is.

- A termelőknek nagyon fontos a magyar tojástermelők iránti bizalom fenntartása és erősítése. Azt szeretnénk, ha csak olyan szereplők lennének a hazai piacon, akik képesek ezt a bizalmat ápolni

- fejtette ki a BTT.

A kormányhivatal határozatában szereplő adatok szerint az első ütem megvalósulása esetén évi 122,5 millió tojás kerül majd ki az üzemből, ami a második ütemben már évi 245 millió darabra emelkedhet. A BTT szerint egy ekkora telep takarmányigénye naponta 100-105 tonna, ami a hazai üzemek kapacitását igencsak leterhelné.

A termelők most attól félnek, hogy ha elindul a termelés Mikosszéplakon, a takarmánykeverő üzem nem elégíti majd ki a kistermelők igényeit, csupán a Duna Tojásnak fog gyártani.

A megnövekedett közúti terhelés Mikosszéplak mellett elsősorban Hosszúpereszteget és Zalavéget érinti majd.

Hosszúpereszteg polgármestere, Farkas Margit is nyilatkozott a lapnak, aki jelezte, hogy az engedély kiadását nem előzte meg társadalmi egyeztetés a község lakosságával, ahogyan a Szajki-tavak vállalkozóival, a nyaralók tulajdonosaival sem. Számítá­saik szerint egy héten több mint 350 kamion fordulhat meg a községben és a közeli településeken.

Szerinte ekkora forgalom akadályozná a túraútvonal biztonságát, zavarja a település nyugalmát és csökkenti a község élhetőségét, ezért

a beruházás megvalósítása ellen a lakosság és a civil szervezetek aláírásgyűjtésbe kezdtek; az íveket eddig mintegy száz fő írta alá.

Marton András, Zalavég polgármestere közölte: a község vezetése egyértelműen ellenzi a beruházást, a közúti közlekedésre ugyanis újabb terhet róna a telep működése. Az érintett útszakasz pedig így is nagyon rossz állapotban van.

agrotrend.hu / Magyar Idők

Fókuszban
RAPOOL-REPCÉK. PHOENIX CL ÉS CLAVIER CL

RAPOOL-REPCÉK. PHOENIX CL ÉS CLAVIER CL

Új szintre emelik a Clearfield-hibridek teljesítményét.

UMBERTO KWS – A jövő piacvezető hibridje

UMBERTO KWS – A jövő piacvezető hibridje

Az UMBERTO KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb ...

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.