FÓKUSZBAN

Nitrátérzékeny területen gazdálkodik? Minden előírásnak megfelel?

Nitrátérzékeny területen gazdálkodik? Minden előírásnak megfelel?

Magyarország termőterületének jelentős része nitrátérzékenynek ...

Az AVHGA kezessége aktív szerepet játszik az agrárfinanszírozásban

Az AVHGA kezessége aktív szerepet játszik az agrárfinanszírozásban

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ...

ROUNDUP® MEGA – évelő gyommentesítés tarlón

ROUNDUP® MEGA – évelő gyommentesítés tarlón

A tarlók gyommentesítése a jó mezőgazdasági gyakorlat fontos ...

Állattenyésztés

2018. augusztus 09., csütörtök • 13:23

Tojófarm beruházástól tartanak Vas megyében

Amint megvannak a szükséges engedélyek, megkezdhetik a munkálatokat.

Gigaberuházást készítenek elő Mikos­széplak határában. Ha a tervek megvalósulnak, az alig pár száz fős kis Vas megyei falu mellett egy 900 ezres tojótelep jön létre a következő években - értesült a Magyar Idők.


Többen is ellenzik a beruházást - fotó: MTI

A beruházás a Duna Tojás Kft. nevéhez fűződik. Egy ekkora kapacitású baromfitelep működtetése és létrehozása környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyhez kötött. A nagy létszámú farmnak emellett állategészségügyi működési engedélyre is szüksége lesz.

Bojtos Zoltán, a társaság ügyvezetője a lapnak adott nyilatkozata szerint már csak egyetlen engedélyre várnak, ha azt is megszerzik, hamarosan elkezdődhetnek a majorban a bontási munkák, azután pedig az építkezés.

Az első ütemben három istálló és egy csomagolóüzem épül fel, ahová összesen 450 ezer tojót telepítenek.

A lap felkereste a tojástermelőket összefogó Baromfi Termék Tanácsot (BTT) is.

- A termelőknek nagyon fontos a magyar tojástermelők iránti bizalom fenntartása és erősítése. Azt szeretnénk, ha csak olyan szereplők lennének a hazai piacon, akik képesek ezt a bizalmat ápolni

- fejtette ki a BTT.

A kormányhivatal határozatában szereplő adatok szerint az első ütem megvalósulása esetén évi 122,5 millió tojás kerül majd ki az üzemből, ami a második ütemben már évi 245 millió darabra emelkedhet. A BTT szerint egy ekkora telep takarmányigénye naponta 100-105 tonna, ami a hazai üzemek kapacitását igencsak leterhelné.

A termelők most attól félnek, hogy ha elindul a termelés Mikosszéplakon, a takarmánykeverő üzem nem elégíti majd ki a kistermelők igényeit, csupán a Duna Tojásnak fog gyártani.

A megnövekedett közúti terhelés Mikosszéplak mellett elsősorban Hosszúpereszteget és Zalavéget érinti majd.

Hosszúpereszteg polgármestere, Farkas Margit is nyilatkozott a lapnak, aki jelezte, hogy az engedély kiadását nem előzte meg társadalmi egyeztetés a község lakosságával, ahogyan a Szajki-tavak vállalkozóival, a nyaralók tulajdonosaival sem. Számítá­saik szerint egy héten több mint 350 kamion fordulhat meg a községben és a közeli településeken.

Szerinte ekkora forgalom akadályozná a túraútvonal biztonságát, zavarja a település nyugalmát és csökkenti a község élhetőségét, ezért

a beruházás megvalósítása ellen a lakosság és a civil szervezetek aláírásgyűjtésbe kezdtek; az íveket eddig mintegy száz fő írta alá.

Marton András, Zalavég polgármestere közölte: a község vezetése egyértelműen ellenzi a beruházást, a közúti közlekedésre ugyanis újabb terhet róna a telep működése. Az érintett útszakasz pedig így is nagyon rossz állapotban van.

agrotrend.hu / Magyar Idők

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.