2022.12.06., kedd , Miklós

Állattenyésztés

2022. június 06. hétfő • 09:24

Tovább pusztít a madárinfluenza

Nem engedi szorításából a hazai baromfiágazatot a madárinfluen­za, a járvány megállíthatatlanul terjed az országban. Az állattartók egyre elkeseredettebbek, a folyamatos korlátozások miatt sokan hónapok óta nem tudnak dolgozni.

Bár tavasszal már úgy tűnt, hogy a baromfitartók végre fellélegezhetnek, az elmúlt hetekben azonban ismét egyre több helyen talál fertőzött szárnyast a hatóság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei legutóbb Szabolcs-Szatmár-Bereg megye eddig érintetlen területén mutatták ki a vírus jelenlétét, írta a Magyar Nemzet.

A hatóság tájékoztatása szerint a Bököny településen található, mintegy 20 300 húsludat számláló állományban a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinf­luenza gyanúja. 

A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a gyanút, az állomány felszámolása ezt követően azonnal megkezdődött. A megszokott eljárásrend szerint a Nébih az érintett gazdaság körül három kilométer sugarú védőkörzetet jelölt ki, valamint meghatározta a tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok kezdődtek, valamint életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. 

Fotó: Vas Népe

Hasonló a helyzet Csongrád-Csanád megyében is, ahol a napokban eddig fertőzésmentes területen jelent meg a fertőzés. A Székkutas településen található, mintegy 3200 hízóludat számláló állományban a megemelkedett elhullás, valamint az idegrendszeri tünetek megjelenése hívta fel az állattartó figyelmét a lehetséges madárinfluenza-fertőzésre.

A hatóság igazolta a kór jelenlétét, az állomány felszámolása azonban már a gyanú alapján megkezdődött a gazdaságban. A madárinfluenza egyelőre Bács-Kiskun és Békés megyében is jelen van, az állattartóknak tehát továbbra is nagyon oda kell figyelniük a járványvédelmi előírások betartására. Az állatoknak szánt takarmányt és almot fedetten kell tárolni, illetve a megfelelő személyi higiéniára és jármű-fertőtlenítésre is nagy hangsúlyt kell helyezni. Az ország magas kockázatú terüle­tein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok továbbra is érvényben maradnak. Úgy tűnik tehát, hogy a korábbi években tapasztaltakhoz képest is nehezebb megfékezni a madárinfluenzát, a járvány harmadik hulláma pusztít a hazai baromfiágazatban. Az állattartók – érthető módon – egyre elkeseredettebbek, vannak családok, amelyek hónapok óta nem tudnak dolgozni, a madárinfluenza miatti korlátozások okán nem tarthatnak szárnyasokat, ahogyan a vágóhidakon is egyre komolyabb problémát okoz a termelés szűkülése, illetve teljes leállása.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.