2020.08.12., szerda , Klára

Állattenyésztés

2018. október 10. szerda • 10:23

Tovább terjedt Belgiumban az afrikai sertéspestis

Az agrártárca információi szerint 70-re emelkedett a fertőzött vaddisznók száma.

70-re emelkedett az afrikai sertéspestissel (ASP) fertőzött vaddisznók száma Belgiumban - jelentette be René Collin, Vallónia, Belgium francia nyelvű, déli régiójának agrárminisztere kedden.


99 egyedből 70-nél azonosították a fertőzést - fotó: Pixabay

A La Libre Belgique tájékoztatása szerint a szeptember közepén hozott intézkedés óta, amikor 63 ezer hektárra kiterjedően fakitermelésre és erdőjárásra vonatkozó tilalmat vezettek be a fertőzés által érintett vallon régióban,

126 vaddisznót gyűjtöttek össze Vallóniában, ebből 99-et az említett biztonsági körzetben.

René Collin elmondta, az elvégzett vizsgálatok adatai szerint a 99 egyedből 70-nél azonosították a fertőzést, ami azt jelenti, hogy korai lenne a betegség terjedésének megakadályozására kijelölt zóna területének vagy lezárási időtartamának csökkentése.

Az azon kívül elfogott vaddisznók mindegyike negatív mintát mutatott

- tette hozzá.

Belgium szeptember közepén zárt területet jelölt ki a fertőzéssel érintett, Franciaországgal és Luxemburggal határos dél-keleti régióban. Célja, hogy a vaddisznók ne vándoroljanak át más területekre, vagy a szomszédos országokba.

Az intézkedés a tervek szerint október közepéig marad érvényben.

A döntésre azért került sor, mert szeptember első felében 9 ASP-s vaddisznót találtak Belgium dél-keleti régiójában, és a fertőzés miatt Dél-Korea, Kína, Fehéroroszország, a Dél-Afrikai Köztársaság, Tajvan, Mexikó, a Fülöp-szigetek, Japán és Szingapúr embargót vezetett be a sertéshúsra, Ukrajna és Szerbia pedig a sertéshús mellett más hústermékekre is.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.