2021.06.18., péntek , Arnold, Levente

Állattenyésztés

2020. október 22. csütörtök • 12:23

Továbbra is terjed az ASP Németországban

Egy újabb, az afrikai sertéspestis (ASP) vírusával fertőzött vaddisznót találtak Németországban, ezúttal is az ország keleti részén fekvő Brandenburg tartományban, a lengyel határtól nem messze. Lengyelországból, a szigorú német óvintézkedések ellenére terjedt át a vírus az országba.

A szeptember 10-i első észlelés óta ez volt a 71-ik eset Németországban; az ASP-t eddig kizárólag vaddisznókban mutatták ki, ami azt mutatja, sikeresek a házisertések védelmében hozott intézkedések - írja honlapján a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

Fotó: pikist.com

Ugyanakkor az is tény, hogy Kína és több másik távol-keleti ország szeptember óta betiltotta a német sertéshús behozatalát, így annak ára jelentős mértékben csökkent.

Julia Klöckner német mezőgazdasági miniszter néhány napja arról beszélt, hogy az ország sertéstenyésztőire ez, illetve a koronavírus-járvány miatt csökkentett vágóhíd-kapacitás is negatív hatással van. Egyelőre nem látja indokoltnak, hogy az állam a helyzetre való tekintettel anyagi támogatást nyújtson a tenyésztőknek-tette hozzá a miniszter.

 A németországi gazdaszervezetek folyamatosan hangoztatják, hogy a sertéstelepeken egyre nagyobb számban vannak a vágásérett, eladatlan állatok.

agrotrend.hu / MÁSZ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.