2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Állattenyésztés

2019. március 21. csütörtök • 16:20

Továbbra is veszélyt jelent a madárinfluenza

Az állattartóknak kiemelt figyelmet kell fordítani a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára.

Európa több tagállamában, szórványosan továbbra is előfordul a magas patogenitású madárinfluenza megbetegedés házi és vadon élő madaraknál. A legújabb eseteket Bulgáriából jelentették, amelynek különös jelentősége, hogy hazánk ebbe az irányba élénk kereskedelmet folytat - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményében.


A vírus továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra - fotó: Pixabay

Magyarország – a 2016-2017-es nagy ívű járvány után – 2017. augusztus 24-én nyerte vissza a madárinfluenza betegségtől mentes besorolását. A vírus azonban továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra. A járvány terjesztésében jelentős szerepe van a vadmadaraknak

Szórványosan több európai országban is előfordultak megbetegedések az elmúlt években.

Legutóbb Bulgáriából jelentettek eseteket. Az egyik bulgáriai járványkitörés kapcsán a magyar eredet lehetősége is felvetődött, amit azonban az elvégzett vizsgálatok egyértelműen kizártak. A nemzetközi tapasztalatok és ez utóbbi konkrét eset is igazolja a megelőzés fontosságát.

Éppen ezért a Nébih ismételten felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára

- írják a közleményben. A telepek járványvédelmi minimumfeltételeit a – jelenleg is érvényes – 3/2017-es országos főállatorvosi határozat tartalmazza. Az itt szereplő előírások betartása kulcsfontosságú a szabadtartású víziszárnyas-telepek járványügyi biztonságának emeléséhez.

Az utasítás előírja többek között, hogy

  • egy telepre kizárólag akkora állományt lehet telepíteni, amelynél biztosítható, hogy szükség esetén minden állat bezárható legyen.
  • A betelepítés várható időpontjáról az állategészségügyi hatóságot előzetesen írásban tájékoztatni kell.
  • A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani.
  • További előírás, hogy az etetést és itatást csak teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen végezzék, a baromfiállomány vadmadarakkal történő közvetlen vagy közvetett érintkezését pedig minden lehetséges módon meg kell akadályozni.

A felelős állattartói magatartás, az országos főállatorvosi határozatban szereplő előírások betartása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy az ország megőrizhesse mentességét, és megelőzhető legyen egy, a két évvel ezelőttihez hasonló madárinfluenza járvány kitörése.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.