2019.09.21., szombat , Máté,Mirella

Állattenyésztés

2019. május 17. péntek • 18:38

Új kéknyelv-betegség szabályozás Németországban

Baden-Württemberg a kéknyelv-betegségre vonatkozó laboratóriumi vizsgálatért fizet az exportált állatok esetében

A következő szombattól kezdve csak a vakcinázott tehenekből származó borjakat lehet Németországban betegségmentes térségekbe vinni. Bizonyos esetekben szükség van a kéknyelv-betegség vírusának vérvizsgálatára. Az ország fedezi a laboratóriumi vizsgálatok költségeit írja a Top agrar.


fotó: Mayer

Ha az üszőket és a teheneket az elmúlt néhány hónapban először oltották a BTV-8 ellen, és már a vakcinázás előtt vemhesek voltak, akkor a borjakat a kéknyelv-betegség vírusa ellen vakcinázni kell. 

" Az ország nem számít fel díjat a vakcinázó gazdaságokból származó állatok esetében a kéknyelv-betegséggel kapcsolatos vizsgálatért, amelyeket 2019. május 18-tól Baden-Württembergből szállítanak az év végéig." - mondta tegnap Baden-Württemberg mezőgazdasági minisztere, Peter Hauk (CDU). A tartomány kormánya így reagál az állatoknak a betegségmentes szövetségi tartományokba és más tagállamokba történő mozgására vonatkozó jövőbeni követelményekre, ezáltal jelentős pénzügyi hozzájárulást nyújt a vállalkozások járulékos költségeihez.

2019. május 18-tól csak vakcinázott teheneknek az oltás nyújtotta teljes védelemmel rendelkező borjait, amelyek a születés utáni első életórákban megkapták a kolosztrumot, lehet a németországi betegségmentes térségekbe szállítani, az állattartó nyilatkozatával együtt.

Ha a tehenek és az üszők első vakcinázása nem történt meg legalább 300 nappal a borjú születése előtt, a borjaknál vérvizsgálatot kell végezni a 8. szerotípusú (BTV-8) kéknyelv-betegség vírusára vonatkozóan.

Ez azért szükséges, mert a méhben lévő borjak elkaphatják a vírust, és a születéskor a vírus hordozói lehetnek. A kolosztrumon keresztül történő antitest beadása ellenére a kórokozót ezek a borjak átvihetik a betegségmentes régiókba. Ennek elkerülése érdekében további laboratóriumi vizsgálatok szükségesek.

Ez különösen érvényes az üszők és a tehenek esetében, amelyeket az utóbbi hónapokban először oltottak BTV-8 ellen, és már a vakcinázás előtt vemhesek voltak. Másrészről, azon tehenek borjainál, amelyeknél az elmúlt években, az alapimmunizálást és az éves újraoltásokat végrehajtották, a vizsgálat nem szükséges.

agrotrend.hu / Top agrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.