2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Állattenyésztés

2018. november 05. hétfő • 16:04

Újabb utak nyíltak meg a húsipari vállalatoknak

18 húsipari vállalaton felül, amelyek már rendelkeznek exportengedéllyel, 5 újabb cég exportálhat Szingapúrba.

Sikerült megállapodni Szingapúrral, hogy azon a 18 húsipari vállalaton felül, amelyek már rendelkeznek exportengedéllyel, 5 újabb cég exportálhasson az ázsiai országba - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.


Szijjártó Péter - fotó: Máthé Zoltán (MTI)

Hangsúlyozta: Szingapúr egyre fontosabb szerepet játszik nemcsak a magyar, hanem az európai uniós külgazdasági stratégiában is. Hosszú tárgyalások után 2 hete Brüsszelben aláírták az EU és Szingapúr közötti szabadkereskedelmi megállapodást. Hozzátette: a magyar export GDP-hez mért aránya bőven 80% felett van, tehát minél kevesebb akadály van a világkereskedelemben, "nekünk az annál jobb".

Megjegyezte: remélhetőleg az Európai Parlament gyorsan ratifikálja a megállapodást, és ez újabb lehetőségeket nyithat a magyar cégeknek. Mint mondta, Szingapúr fontos szerepet játszik a magyar élelmiszeripari kivitelben, és sikerült megállapodni arról, hogy azon 18 húsipari vállalaton felül, amelyek már rendelkeznek exportengedéllyel, 5 újabb húsipari cég kapja meg az engedélyt. 

Most már nemcsak

  • a kacsa-,
  • a liba- és más baromfihúsokat

tudják exportálni Szingapúrba, hanem

  • a nyúl- és a marhahúsra is megkapták az engedélyt

- mondta a miniszter, hozzáfűzve: a magyar mangalicahús iránti kereslet dinamikusan nő Szingapúrban.

Szijjártó Péter kiemelte: azért fontos, hogy megállapodtak, mert a madárinfluenza és a sertéspestis vonatkozásában Szingapúr az úgynevezett regionalizáció elvét alkalmazza, vagyis egy-egy ilyen betegség kitörését követően nem a teljes országra,

hanem csak az érintett régióra rendeli el az importkorlátozást, ami óriási előrelépés a magyar húsipari vállalatoknak

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy megegyeztek: az ENSZ-ben kölcsönösen támogatják egymás jelöltjeit a különböző pozíciókra.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.