2020.07.15., szerda , Henrik, Roland

Állattenyésztés

2017. szeptember 05. kedd • 12:06

Uniós razzia kezdődik hamarosan a tojótyúk-telepeken

A figyelmeztető gyorsriasztási rendszer jól működik, a csalásokat azonban a tagállamok dolga felderíteni és az elkövetőket megbüntetni. Az Uniós mezőgazdasági miniszterek keddi tallinni ülésének napirendjén szerepelt a fipronillal szennyezett tojások ügye.

Eddig huszonkét európai uniós tagállam piacán fordultak elő fiproniltartalmú rovarirtószerrel szennyezett tojások és tojásalapú termékek - közölte az Európai Bizottság illetékes igazgatója Brüsszelben. Az állattartásban és élelmiszer-előállításban betiltott szert leginkább belgiumi, hollandiai és franciaországi tojótyúk-telepeken használták, de több más tagállamban, így Magyarországon is alkalmazták - hangzott el.

A botrány kirobbanását követően több millió tojást kivontak a forgalomból, az érintett farmokat pedig lezárták.

Élelmiszerválság van, közegészségügyi nincs – írja a Népszava.

A szakemberek mostanáig egy hollandiai és egy belgiumi tojótyúk-telepen tapasztaltak olyan szintű szennyezést, amely közegészségügyi kockázatot jelenthet. Ezeket

a “mérgező” tojásokat kivétel nélkül kivonták a piacokról, valamint az élelmiszer-előállítási láncból is

- nyugtatta meg a kedélyeket Sabine Jülicher az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson. A szakember közölte azt is, hogy Brüsszel tudomása szerint másutt nem kell tartani a szennyezés emberi egészségre ártalmas következményeitől.

fotó:123rf

Jülicher ugyanakkor elismerte, hogy az Európai Bizottság egyelőre nem tudja megítélni az okozott kár nagyságát, mert a vizsgálatok még tartanak. Ráadásul kiderült, hogy egyes európai szárnyas-farmokon már 2016-ban is illegálisan kezeltek tojásokat fipronillal. A tagországok - Brüsszellel karöltve - most próbálják feltárni, hogy milyen termékek szennyeződhettek vele.

A tagállamok képviselőivel tartott minapi brüsszeli egyeztetésen döntés született arról, hogy néhány héten belül egész Európára kiterjedő vizsgálatok kezdődnek annak megállapítására, hogy a fiproniltartalmú rovarirtókon kívül milyen más tiltott anyagokat használnak a tojótyúk telepeken.

A bizottsági igazgató szerint az élelmiszerbiztonsági és közegészségügyi kockázatokra figyelmeztető gyorsriasztási rendszer jól működik, a csalásokat azonban a tagállamok dolga felderíteni és az elkövetőket megbüntetni. A vitában felszólalt képviselők azonban

bírálták a nemzeti hatóságokat, amiért késve osztják meg egymással az információkat az élelmiszerbiztonságot és az egészséget veszélyeztető fejleményekről.

Az Uniós mezőgazdasági miniszterek keddi tallinni ülésének napirendjén szerepelt a fipronillal szennyezett tojások ügye, ahol Fazekas Sándor hozzászólásában kiemelte: az elmúlt hetek történései rávilágítanak arra, hogy az állategészségügyi ellenőrzési kapacitások és hatáskörök nem gyengíthetők annak ellenére, hogy az elsődleges felelősség az élelmiszeripari vállalkozóké.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy

a tojás mellett szennyezett baromfihús is piacra kerülhetett.

Mint fogalmazott, bízik abban, hogy az érintett országok - különösen a botránnyal leginkább érintett Hollandia - hatóságai felelős módon járnak el és nem kerül fipronillal szennyezett hús a piacra.

Az agrártárca vezetője hangsúlyozta: a jelenlegihez hasonló esetek akár több millió ember egészségét is veszélyeztethetik, és súlyos hatással vannak az Európai Unió élelmiszeriparára és a fogyasztói bizalomra is.

A fipronillal szennyezett tojások ügyében szerzett tapasztalatok megerősítik azt a kormányzati szándékot, hogy központosított, információalapú, független és hatékony élelmiszerlánc felügyeletre és ellenőrzésekre van szükség.

Az állategészségügyi hatóságoknak megfelelő hatásköröket és forrást kell biztosítani az illegális tevékenységek elleni fokozott küzdelemre – zárta hozzászólását Fazekas Sándor az agrártárca közleménye szerint.

A magyarországi hatóság vizsgálatok eredményeiről, az intézkedésekkel kapcsolatos friss információkról, valamint  a termékekkel kapcsolatos részletek (azonosító adatok, egyéb információk) elérhetőek a NÉBIH folyamatosan frissülő tematikus aloldalán.

agrotrend.hu / nepszava.huFM 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.