2021.03.09., kedd , Franciska, Fanni

Állattenyésztés

2019. augusztus 15. csütörtök • 14:20

Úszó tehénistálló a rotterdami kikötőben

Mint ismeretes Hollandia igen csak termőföld szűkében van, ezért minden lehetőséget megragadnak az új termelési módszerek kipróbálására.

Ezek közé az elképzelések közé illeszthető be a Courge cég pilot projektje, az Utijegenstad-ban a rotterdami kikötőben a vízre épített „Floating Farm” (Úszó farm, amely 32 db fejős tehén befogadására és az általuk termelt tej feldolgozására alkalmas) - írja a DLG-Mitteilungen Magazin.

A tehenek egy újrahasznosított anyagokat használó farmon élnek - fotó: pixabay.com

Az úszó farmon, takarmányozó-, fejő- és istállótakarító robotok dolgoznak, amelyek zömében automatizálják a tartástechnológiát. Az istállószellőzést és a világítást is szenzorok vezérlik.

Az úszó istálló és tejfeldolgozó energiaellátását zömében a tetőre telepített napelemek biztosítják, ill. az ugyancsak a tengerre telepített, közeli offshorr szélturbinák áramával egészítik ki. A trágyát sűrített levegővel mozgatják és uszályra gyűjtik, majd a termőföldekre szállítják.

A használati víz nagy része összegyűjtött és tisztított esővízből származik. A tehenek takarmányszükségletének 80 %-a Rottedam városából származik. Felhasználják a sport- és golfpályák nyírásából származó füvet, a sörgyárakból kikerülő sörtörkölyt, a burgonya-feldolgozókból kikerülő hulladékokat és a helyi háztartásokból szelektíven gyűjtött takarmányozásra felhasználható biomasszát.

A projekt környezetbarát, emisszió szegény kibocsájtású, állatbarát megoldásokat tartalmaz. Az úszó tehénistálló privát beruházásként épült fel, a Holland Innovatív Szarvasmarha Szektor szakmai támogatásával. A bekerülési költsége 2,7 millió euró volt.

agrotrend.hu / DLG-Mitteilungen

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.