FÓKUSZBAN

A vízjogi engedélyeztetésről

A vízjogi engedélyeztetésről

Az öntözést segítő vízilétesítmények megvalósítása is ...

Kalászosok és repce lombkezelése tavasszal

Kalászosok és repce lombkezelése tavasszal

A növények tavaszi indító kezelései kulcsfontosságúak, mert ...

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Rendelje meg 2018. március 31-ig a PROFI Magazint egy évre, ...

Állattenyésztés

2017. december 04., hétfő • 13:10

Versenyben a járványokkal

Ezzel a címmel tartott előadást Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezetője Siófokon, az Agrárszektor Konferencián. Az előadó a két címben szereplő fogalom mentén vizsgálta meg az állattenyésztés két nagy ágazata, a baromfi- és a sertésszektor helyzetét és kilátásait.

Ahogy a világ a gyors áru- és információ-áramlás révén egyre kisebbé válik, a járványok egyre gyorsabbak és kiterjedtebbek. Bár a lefutás és a piaci visszarendeződés terén is lehet érzékelni a gyorsulást, a fokozódó piaci versenyben is állandó tényezővé váltak a járványok. Úgy is mondhatnánk, a versenyre ők is beneveztek.

A járványok összetett problémahalmazának legfontosabb elemei

A haszonállatok járványainak problémakörét több oldalról is megközelíthetjük. Egyrészt, a növekvő gazdaságos üzemméretek, az intenzifikálás magával hozza a járványveszély fokozódását is. Persze a modern technológiák a hatékonyság mellett ezek megelőzését is szolgálják, de ennek költsége magas. Tekintve, hogy az állati termékek világpiacán sem várható az elkövetkező években érdemi áremelkedés, e költségek kigazdálkodása szinte kizárólag a hatékonyság növelésével képzelhető el.

Leszögezhető, hogy járvány ott alakul ki, ahol rés van a pajzson, illetve nincs is pajzs - fotó: Pixabay

A potenciális veszélyforrások sora hosszú: kezdve az éghajlatváltozásoknál, amelyek nem csak a gyors terjedésben, hanem új kórokozók fellépésében is szerepet játszanak.

A vadállomány, a vaddisznó, a vadmadár, a vad kérődzők, a rovar vírusvektorok „már bizonyítottak”, kulcsszerepet játszanak a terjedésben.

Az állatszállítás, a fertőzött állatokból készült élelmiszerek, a háztáji termelés pedig már a másik igen kritikus tényező, az ember hibáival függ össze. Az ukrajnai sertéspestis megállíthatatlan terjedése igen fájó példája a háztáji termeléssel foglalkozók felelősségének. Pláne, ha például sertéstelepi dolgozó otthoni tevékenysége veszélyezteti az üzem állategészségügyi státuszát.

A járványok okozta gondok harmadik vetülete a fogyasztók elvárásai, kontra gyógyszeres megelőzés, színesítve az EU normatíváival. Egyértelmű, hogy a nyomonkövethetőség iránti igény tovább fog erősödni az előttünk álló években is.

Tanultunk-e a leckéből?

Miután az elmúlt évben kitört madárinfluenza hatásait lassan kiheveri a szektor, ideje feltenni magunknak a kérdést, tanultunk-e a leckéből? Tanult-e a baromfitartó, tanult-e a sertéstartó és tanult-e a hatóság? Az elmúlt hónapos eseményei azt mondatják, hogy látványosan javult a baromfitelepeken a fegyelem és a felkészültség.

Mivel a károknak csak egy részét fedezték a kártalanítások, minden termelő megértette, hogy a telepi higiénia területén nincs helye a megalkuvásnak.

A jövő szempontjából most már az a döntő, hogy az elért szintet ne csak fenn tudjuk tartani, hanem tovább is emeljük. Az ugyanis kimondható, hogy e járványok terjedése, kitörése csupán lassítható, meg nem állítható, csak visszaszorítani tudjuk őket, végleg leküzdeni nem.

Mindeközben a piacon…

Járvány ide vagy oda, a sertés- és baromfihús világpiaca továbbra is dinamikusan bővül. Az előrejelzések szerint 2026-ig további 13 százalékkal nő a baromfihús, és 30 százalékkal a sertéshús világpiaci exportja.

Ez azt jelenti, hogy azon szállítók, akik magas állategészségügyi biztonságot tudnak elérni - a versenyképesség többi tényezőjét most nem vizsgálva -, kedvezőbb helyzetből vehetik ki részüket e növekedésből.

Ahogy a világpiacon, úgy az Európai Unió sertés- és baromfihús piacán is kiegyensúlyozott keresleti-kínálati viszonyokról tudunk beszámolni. Az EU sertéshús-termelés olyannyira stabil, hogy alig egy százalékos az éves változása. Nem úgy a harmadik országokba irányuló export, amely az elmúlt évben 26 százalékkal ugrott meg, idén 9 százalékkal csökken, jövőre pedig várhatóan 3 százalékkal megint emelkedik.

Hazánkban még nem történt sertéspestis-fertőzés, de minden sertéstermelő, vagy vaddisznóállománnyal bíró ország veszélyeztetett - fotó: Pixabay

A közösség baromfihús termelése 1-3 százalékos növekedést mutat évente (bár csak a csirke és a pulykahúst mérik). Az EU exportja a tavalyi 8 százalékos növekedés után idén változatlan marad, jövőre pedig várhatóan 3 százalékkal tovább emelkedik.

Erste agrár előrejelzések

Az Erste Agrár Kompetencia Központ sertéspiaci előrejelzései szerint:

  • Az EU sertéshús fogyasztása középtávon stagnál, világszinten emelkedik;
  • Az összes belföldi sertéshúsfogyasztás érdemi mennyiségi növekedésére középtávon sem számítunk, de szerkezetében tovább fog változni;
  • A hús és a készítmény arány kiegyenlítődik és stabilizálódik (azzal a reménnyel, hogy a készítmények Áfája is jelentősen mérséklődik);
  • Értékben viszont még nagy a tér felfelé – ez összefügg az innovációs potenciállal is;
  • A felvásárlási árak jelenleg érzékelhető korrekciója az előttünk álló hónapokban is folytatódni fog, de összeomlással csak a járvány esetleges kitörése esetén fenyeget.

Egy főre jutó sertéshúsfogyasztás, kg/fő/év - Forrás: KSH, 2016-tól Erste Agrár Kompetencia Központ előrejelzés

Az Erste Agrár Kompetencia Központ baromfipiaci előrejelzései szerint:

  • A baromfihús-fogyasztás globálisan kétszer akkora ütemben bővül középtávon is, mint a másik két alapvető húsféléé (CAGR 2,1%);
  • Az összes belföldi baromfihús-fogyasztás érdemi mennyiségi növekedésére középtávon sem számítunk, de a víziszárnyasok kereslete még fog bővülni;
  • 2017 az adócsökkentés és a kínálat szűke miatt sajátos;
  • Értékben viszont még nagy a tér felfelé – ez összefügg az innovációs potenciállal is;

Forrás: KSH és Erste Agrár Kompetencia Központ előrejelzés

Következtetések

A címben szereplő verseny és járvány témák összegzése igen fontos üzenetet hordoz. A járványveszély mellett fel kell ismerni a helyzetben rejlő lehetőségeket is.

Ha sikerül a felkészülés és fegyelem szintjét olyan magasra emelni, illetve tartani, hogy elkerüljük a kitöréseket, akkor piaci versenyelőnyre tehetünk szert általa.

A mögöttünk lévő hónapok alapján el lehet mondani, hogy a szabályozási háttér megfelelő volt, a hatóság megfelelő szigorral lépett fel, a piaci szereplők pedig kellőképpen megijedtek, és változattak korábbi hibás gyakorlataikon. Elégedettségre azonban csak abban az esetben van, illetve lesz okunk, ha ez a helyzet tartósan fenn is marad. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a sertéspestis már a határainkon toporog, távoltartása rendkívüli erőfeszítéseket igényel.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.