2019.03.20., szerda , Klaudia

Állattenyésztés

2018. december 27. csütörtök • 10:42

Vessünk véget a ketrecek korszakának

Több állattartó ágazatnak kell szembenéznie a szélsőséges állatvédő szervezetek újabb megnyilvánulásával. Emiatt pedig szükséges a szakmai szervezetek összefogása.

Az Európai Bizottság 2018. szeptember 11-én vette nyilvántartásba a „Vessünk véget a ketrecek korszakának (End of the cage age)” európai polgári kezdeményezést. Célja a „ketreces” állattartás felszámolása, mely többek között megtiltaná a ketrecek használatát az étkezési tojótyúk, a nyúl, a jérce, a brojler-tenyészállat, a tojótenyészállat, a fürj, a kacsa és a liba tartása esetében, de tiltaná a kocáknak kialakított kocaállások használatát is - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A jövőben a biztonságos állattartás lesz a legfontosabb - fotó: pixabay.com

Egyéves időszak áll rendelkezésre legalább hét különböző tagállamból a támogató aláírások összegyűjtésére, az EB pedig eldöntheti, hogy helyt ad-e vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell. A civil kampány weboldalán lévő képek manipulatívak és alkalmasak arra, hogy rossz képet alakítsanak ki általánosságban az állattartókról.

Miután minden tagországot és több ágazatot is érint a kezdeményes, a NAK közös fellépést sürget a hazai szakmaközi és szakmai szervezetekkel, a Copa-Cogeca, illetve a V4-ek kamaráival összefogva.

Ezzel határt szabva a termelőket érintő károkozásnak és elindítva egy másik európai polgári kezdeményezést a jövedelmező és biztonságos állattartás, valamint a kiszámítható állattartói jövő érdekében. A hazai állattartás és állattartók imázsának megőrzése és javítása érdekében ki kell alakítani egy olyan állatjóléttel kapcsolatos stratégiát és intézkedéscsomagot is, amely alapján az ilyen és hasonló félrevezető kezdeményezések kezelhetők.

agrotrend.hu / NAK

Fókuszban
BactoFil® + KITEStart® – technológia, amelytől a kukorica csőre tölt!

BactoFil® + KITEStart® – technológia, amelytől a kukorica csőre tölt!

Az AGRO.bio az elmúlt években a Demo Farm Projekt

Szakszerű kalciumpótlás a talajtermékenység fenntartásáért

Szakszerű kalciumpótlás a talajtermékenység fenntartásáért

A mezőgazdaságban a termőtalaj a legfontosabb termelőeszköz

Visszatekert kilométeróra, hiányzó szervizkönyv

Visszatekert kilométeróra, hiányzó szervizkönyv

Válasszon inkább megbízható használtautót! - JóAutók.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.