2021.10.23., szombat , Gyöngyi

Állattenyésztés

2017. november 27. hétfő • 10:28

Zajlik az őszi lehalászás - egyre többször kerül magyar hal a családok asztalára

Több mint 1500 tonna halat - zömében pontyot - halásznak le ezekben a hetekben a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. tavain, hogy a karácsonyi kereskedelmi forgalomban értékesíthessék.

Az egészségtudatos táplálkozás, a célzott kampányok, valamint az étkezési hal áfájának jövő év januári csökkentése megteremti a lehetőségét annak, hogy a halfogyasztás tovább nőjön hazánkban – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Hortobágyi Halgazdaság Zrt-nél tett látogatása során.

fotó: FM

Szeretnénk, ha a hazai, jó minőségű magyar halak minél szélesebb körben ismertek és kedveltek lennének – mondta a magyar agrártárca vezetője Közép-Európa legnagyobb tógazdaságának őszi lehalászásán.

A haltermelők az őszi lehalászáskor szembesülnek az elmúlt három év munkájának eredményével, hiszen a lecsapolt halastavakból lehalászott halak sokszor a telepítést követően csak ekkor kerülnek „kézzelfogható közelségbe”.

fotó: FM

A hazai haltermelés az utóbbi években növekvő tendenciát mutat. A karácsony közeledtével a Földművelésügyi Minisztérium arra is ösztönözni szeretné az embereket, hogy lehetőség szerint Magyarországon megtermelt halat fogyasszanak. A miniszter elmondta:

ma már a technológiai előírások betartásával halastavakban nevelt halak húsminősége megközelíti, vagy meg is haladhatja vadon élő társaikét.

A halgazdaságok a téli időszakban értékesítik a legtöbb halat, éves árbevételük mintegy 65-70 százalékára ekkor tesznek szert.

fotó: Derencsényi István, haon.hu

Október közepén megkezdődött a lehalászás a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. hortobágyi tógazdaságában.

Több mint 1500 tonna halat telepítenek át a téli medencékbe. A vízellátást a Tisza adja – írta képes beszámolójában a Hajdú Online.

fotó: Derencsényi István, haon.hu

A most áttelepített halakat a karácsonyi szezonban értékesítik. 80-90 százalékát belföldön. A hazai boltokban hagyományosan a ponty a legkeresettebb. Karácsony előtt annyi halat ad el a cég, mint az év más időszakában összesen.

fotó: Derencsényi István, haon.hu

A cég csaknem 5000 hektár halastavat működtet. A munka várhatóan december közepéig tart.

Növekszik a kereslet a lengyel és a román piac részéről is.

agrotrend.hu / FM, haon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.