2021.09.27., hétfő , Adalbert

Kertészet

2021. július 28. szerda • 11:52

18. házikertes felhívás

Szombaton a Balaton északi partján nézelődtem és fitoftórás krumplibokrokkal és peronoszpórás levelű szőlőkkel találkoztam. Néhány napja itt is eshetett, az elmúlt öt nap csapadékösszegét mutatja az OMSZ térképe. A fehérrel és sárgával színezett tájainkon még nem hiszem, hogy gondot jelentenének, ezek a párához és a mérsékeltebb meleghez kötött kórokozók.

Azonban a zivatarok egyre kiszámíthatatlanabbak, holnapra változhat a térkép, Önöknél is megjelenhetnek ezek a gombák. Ugyanitt egy vendéglő rezisztens direkttermő lugasában is fotóztam. Nem permetezték, mégis fertőzésmentes volt a lombja és egészségesek a fürtjei. (Szerencsére a fröccsük nem ebből készült…) Egyre nagyobb a kínálat a rezisztens zöldségfélékből és már a szőlőtelepítésnél is érdemes az ellenálló fajtákat keresni. 

► Melegben és hosszan tartó levélnedvességnél tehát biztosan számíthatunk a fitoftórára. A sűrű, gyomos és felülről öntözött állományban mi is előidézhetjük ezeket a körülményeket. Ugyanaz a gomba támadja a krumplit és a paradicsomot is, ezért burgonyavésznek és paradicsomvésznek is hívják. Nagyon gyorsan terjed a fitoftóra, ezért tényleg csak megelőzéssel védekezhetünk ellene. Szerencsére mindkét növény „bírja a rezet” (7) és még az idén engedélyezettek, megvehetőek a rézpótló mankocebek is (2. felhívás), szólóban és az aláhúzott kombinációkban is szerepelnek. Jó néhány felszívódót is bevethetnek, pl. az Amistar, (3) és az Acrobat MZ (3) vagy a Kupfer Fusilan (7), a Proplant (7), az Electis (3 és 7) és a Ridomil Gold (7), Overgo (7). Zárójelben az élelmezés-egészségügyi várakozási időket (é.v.i.) tüntettem fel.  

► A peronoszpóra a szőlő bármely zöld részét megbetegítheti, a virágokat, a fiatal fürtöket, a hajtásokat, a kacsokat és a leveleket is. A megtámadott szőlősejtek zöld színteste is elbomlik, ettől keletkeznek a sárga zsíros foltok, az ún. olajfoltok a leveleken, lásd a fotót. Tehát ekkor már megtörtént a fertőzés és akár másnap megjelenhetnek a gomba telepei, a fehér penészgyepek, melyek a fonákon a foltok alatt fejlődnek ki. Ezekről szóródnak a fertőzést tovább vivő spórák (konídiumok), melyek mérsékelten meleg és erősen párás időjárásban expressz gyorsasággal beteríthetik az egész ültetvényt. A nyár vége felé leszáríthatja a leveleket, pedig ezeknek még cukrot kellene termelniük a fürtökbe. Alacsony lesz a mustfok! Eddig szerencsénk volt a fürtfertőzéssel, most a lombot kell megóvni. Sajnos váratlanul, a széllel is megkaphatjuk a könnyen repülő nyári spóráit. Ez a hirtelen érkező fertőzés is jelentős lehet, mindig résen kell lennünk.  

A réztartalmú gombaölők mellett bőséges a kínálat a felszívódókból is, ilyen pl. a Quadris, a Mildicut, stb.  

A rezisztenciatörés miatt már a gyártásnál kontakt hatóanyaggal kombinált felszívódók peronoszpóra ellen: Acrobat MZ, Ridomil Gold MZ, Electis 75 WG, Enervin, Equation Contact, Profilux, Profiler, Cabrio Top, Overgo, Ridomil Gold, Melody Compact 49 WG, Cuprofix 30 DG, Cupertine M, stb. Bőséges a választék. 

agrotrend.hu / Zsigó György

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.