Kertészet

2022. évi 11. kertbarát felhívás

Több is eshetett volna! A növényeink még mindig szomjaznak, azonban több kórokozó gombafajnak, a levéltetveknek és az atkáknak elegendő volt ahhoz, hogy fertőzzenek, terjedjenek. A szél és a szokatlanul nagy meleg tovább szárította a kertek talajait, a fagyosszentek pedig egy kicsit elkésve, de néhol hajnali fagyot is hoztak. Gyengébbek, érzékenyebbek lettek a növényeink, védeni kell őket.

► A május 18-i fotón a körte varasodásának, a rozsdájának és a körtelevél gubacsatkának a tüneteit is láthatják. A három károsító közül a varasodás okozhatja a legnagyobb gondot. A fényképen látható fertőzési szintnél már feltétlenül védekezni kellene, a fogékony almafajtákban is. 

► A rozsdagombák fejlődése, biológiája több ponton is eltér varasodásnál megismertektől. Ezért a varasodás elleni készítmények visszafogják a terjedését, de nem tudnak 100%-os eredményt elérni a rozsdák ellen. A Score 250 EC és névváltozatai az Alfa-Solo, a Yerupaja és a Difcor 250 EC kifejezetten a rozsdákra is bevizsgált és engedélyezett. A május 16-i fotón a szeder rozsdájának a spóratelepei láthatóak, a fenti készítmények itt is engedélyezettek és egy kisfilmet is készítettünk az őszi teendőkről. A körterozsda videóját megtalálhatják itt. Sajnos a filmben ajánlott mankoceb már nincs forgalomban. (A körterozsda gazdaváltós gomba, bizonyos borókafajokról terjed át a körtére. Állítólag 100-150 méteres szomszédságból is átfertőzhet széllel, rovarokkal.)

► A szilvamoly hernyóit, a kikelésüket a tojásokból már jelezte dr. Hári Katalin a webkamerás előrejelzéseiben. Az összes gyümölcsmoly rajzik, már az almamoly és a tarka szőlőmoly hernyói ellen is el lehet kezdeni a védekezést. A permetezések indításáról a gazda tud dönteni! Erről a kérdésről és persze a felhasználható rovarölőkről írtam az előző, 10. felhívásban és itt több néznivalót is ajánlottam, pl. a cseresznyelégyről is.

► Színesedik a cseresznye és megjelentek a cseresznyelegyek is. A legtöbb csapdakertünkben már jelezték a kollégák a ragacsos sárgalapokra felragadt legyeket, valószínűleg már a fák napsütötte oldalán párzanak az Önök kertjében is. Ezt a fák tetejére kiakasztott ragacsos sárgalapokkal pontosíthatják. Néhány korai cseresznyefajta még a tojásrakás előtt leszüretelhető, a fajták többségénél azonban védekezni kell annak a kertésznek, akit nagyon zavarnak a „kukacos” (valójában nyüves) cseresznye vagy meggyszemek. A rovarölő szerekben nincs változás. Felszívódó a Mospilan 20 SG (14 é.v.i.). Kontakt szerek, melyekkel ismételni kell: Decis és a Kaiso Garden (mindkettőnél 7 é.v.i.), míg a Karate Zeon 5 CS és a Lamdex Extra (mindkettőnél 3 é.v.i.). Színesíti a palettát a cseresznyelégy ellen is engedélyezett Combi-protec „hatásjavító segédanyag”, melynek a technológiáját még tisztázni kell és főleg a diónál lesz nagy jelentősége.

► A szélsőséges időjárás a növények tápfelvételét is megnehezíti. A fénykép egy olyan rózsabokor leveléről készült, amely a talajból nehezen tudta felvenni a tápanyagokat. Ezek tipikus hiánybetegség tünetek. A szállítást végző levélerek még működnek, zöldek, de máshol már halványodnak, sőt a szélek felé elhalnak a levelek. Vashiányra tippelek, de mivel az egyes tápanyagok felvétele sok környezeti tényezőtől függ, többek között pl. a többi tápelem mennyiségétől, arányától is, ezért egy mikroelemekben gazdag komplex talaj, illetve lombtrágyát javaslok. (A sárgult levélszövet könnyen perzselődik, az alsó dózissal permetezzenek.)

Zsigó György, NMNK

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés