2022.12.06., kedd , Miklós

Kertészet

2018. szeptember 06. csütörtök • 14:59

40 ezer hektárral növelnék a hazai szója termőterületet

Érdemes lenne Magyarországon tartani a megtermelt szóját, hiszen az GMO-mentessége miatt speciális.

Itthon kellene tartani a GMO-mentes szóját - nyilatkozta a Világgazdaságnak Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke. Úgy vélte, ebben segíthet az országos fehérjeprogram is.


A hazai szójatermelés a GMO-mentessége miatt speciális - fotó: Pixabay

- Az Agrárminisztérium stratégiai célja, hogy 100 ezer hektárra növelje a szója termőterületét - jelentette be a napokban Nagy István agrárminiszter. A fehérjenövény vetésterülete a támogatásoknak is köszönhetően emelkedett az elmúlt években, idén azonban a zöldítési szabályok változása miatt a tavalyi 75 ezerről 60 ezer hektárra csökkent.

Ennek következtében az elmúlt évi, hektáronként 52 ezer forint körüli termeléshez kötött támogatás akár 70 ezer forintra is nőhet idén.

- A repce példája is mutatja, hogy nem reménytelen 100 ezer hektárra feltornázni a szója termőterületét, de a lényeg az lenne, hogy itthon tartsuk és a hazai takarmányozásban használjuk fel a garantáltan GMO-mentes terményt - mondta a Világgazdaságnak Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke, a GMO-mentes Magyarországért Egyesület elnöke.

Az 1990-es évek elején a tudomány képviselői azt állították, hogy Magyarországon 100-130 ezer hektárnál nagyobb területen elképzelhetetlen a repce termesztése,

ennek ellenére a genetikai előrehaladás és a kereslet növekedése miatt idén már 335 ezer hektáron takarították be.

A szója termesztése leginkább a folyókhoz közeli területeken lehet sikeres Magyarországon, de folynak a nemesítések, és a szakértők abban bíznak, hogy lesznek olyan fajták, amelyek a hazai klimatikus viszonyok között is biztonságosan teremnek, és nyereséget tudnak hozni a termelőknek.

Az Egyesült Államok és Kína közötti, a szóját is érintő vámháborúra utalva Zászlós Tibor elmondta, hogy a globális folyamatok minden piacra hatnak,

de a hazai szójatermelés a GMO-mentessége miatt speciális.

- Nekünk ezt kellene növelnünk, és a megtermelt mennyiséget itthon kellene tartanunk - jegyezte meg.

A NAK adatai szerint a 2015 és 2017 között termett 145-185 ezer tonna, garantáltan GMO-mentes szóját ugyanis szinte teljes egészében exportálták Magyarországról, helyette pedig külföldi, zömében GMO-s szója érkezett.

Erről szó esett egy néhány nappal ezelőtti fajtabemutatón is. Zászlós szerint ezen akkor lehet változtatni, ha a beinduló országos fehérjeprogram olyan kereteket teremt, amelyek a szójatermelők számára biztos felvásárlói piacot és tartós jövedelmet jelentenek.

agrotrend.hu / NAK - VG

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.