2022.08.17., szerda , Jácint

Kertészet

2018. július 10. kedd • 12:22

40 milliárdból fokozzák a borászok hangulatát

Ebből 4 milliárd forintot szánnak szőlőtelepítésre.

- Zászlóshajóként húzza a magyar mezőgazdaságot a hazai szőlő- és borágazat, amelyre rekordösszegű támogatások jutnak - mondta Nagy István agrárminiszter a 39. Országos Borverseny díjkiosztó ünnepségén. 

Az agrárminiszter kifejtette, hogy a Vidékfejlesztési Programban mintegy 40 milliárd forint támogatás jut a magyar borászat fejlesztésére, ebből 4 milliárd forint a szőlőtelepítési kedv fokozására.

Ezen túl az ágazat számára mintegy 15 milliárd forint áll rendelkezésre a szőlő-bor nemzeti támogatási programból.


Az idei, 39. Országos Borversenyen a nevező 223 pincészet 770 mintájából három bornak nagy aranyérmet, 119-nek arany-, 112-nek pedig ezüstérmet ítéltek oda - fotó: Pixabay

 A miniszter kifejtette, hogy a bornak hagyományőrző szerepe van, a magyar kultúra szerves része, és ott van benne

"a jelen élménye és a jövő lehetősége".

- A borkészítés és a borfogyasztás hagyományának életben tartásához nagy szükség van a népszerűsítő rendezvényekre és megmérettetésekre, ezek közül kiemelkedik a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) borversenye - mondta Nagy István.


Nagy István, agrárminiszter - fotó: Agrárminisztérium      

Nagy István felidézte, hogy a hegyközségi rendszerben a szőlészek és a borászok érdekeinek figyelembevételével a közelmúltban több fontos, előremutató változás történt:

2012-ben új hegyközségi törvény született, amelyben rendezték a hegybírók szerepét, szakmai felügyeletét és a hegyközségi tagok szavazati jogát.

Az új törvénynek köszönhetően a szervezet működése hatékonyabbá és egységesebbé vált - tette hozzá.    

Légli Ottó, a HNT elnöke közölte, hogy idén 20 %-kal nőtt a bormustrára nevezettek száma tavalyhoz képest, ami a termelők nyitottságát bizonyítja.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.