2020.02.18., kedd , Bernadett

Kertészet

2019. március 07. csütörtök • 14:22

79 ezer hektáron termesztettek szabadföldi zöldségeket

2018-ban Magyarországon a csemegekukoricának és a zöldborsónak volt a legjelentősebb termőterülete.

- A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az agrárágazat és ezen beül a kertészet is sikeres maradhasson - mondta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára Szegeden.


A magyar mezőgazdaság kibocsátása tavaly 2720 milliárd forint volt - fotó: 123rf

Farkas Sándor, a Zsendülés - V. Kertészeti Konferencián közölte: az Európai Bizottság a közvetlen kifizetéseket és a vidékfejlesztésre rendelkezésre álló forrásokat is jelentősen csökkentené a következő uniós költségvetési ciklusban.

A magyar kormány célja, hogy ezek a források ne vagy csak minimális mértékben csökkenjenek

- tette hozzá.

- A magyar mezőgazdaság kibocsátása tavaly 2720 milliárd forint volt, 8 év alatt folyóáron 61,3 %-kal nőtt. A kertészeti ágazatok súlya meghatározó, kibocsátásuk tavaly meghaladta 356 milliárd forintot - ismertette az államtitkár.

A szabadföldi zöldségfélék termesztése 79 ezer hektáron folyt, a legjelentősebb a csemegekukorica - 30 ezer - és a zöldborsó - 20 ezer hektár - termőterülete.

- A gyümölcstermesztésben meghatározó az étkezési alma és a megy aránya - mondta Farkas Sándor.

Tavaly 3400 hektáron folyt hajtatott zöldségtermesztés, ebből

  • 1550 hektáron paprikát,
  • 370 hektáron paradicsomot,
  • 350 hektáron salátaféléket

állítanak elő.

- A növényházi felület az ezredfordulón még meglévő 6 ezer hektárról 3800 hektárra csökkent,

ezt azonban a technológiai fejlődés következtében - az uborkát és a fejeskáposztát kivéve - nem követte a termésmennyiség csökkenése - mondta.

A jelenlegi uniós ciklusban 149 hektár üveg- és fóliaház kialakítására nyújtottak be igényt, így az utóbbi 25 év legkomolyabb fejlesztése mehet végbe. A következő években ezer hektárnyi új üvegház építésére lenne szükség, ezzel a termelés 230 ezer tonnával lenne növelhető - közölte az államtitkár.

A dísznövény termesztés éves értéke 50-60 milliárd forint.

Mintegy 400 faiskolai üzem hozzávetőleg 2900 hektáron működik. A fedett dísznövénytermesztés 315 hektáron, a rózsatő és alanyainak termesztése 170 hektáron folyik.

Farkas Sándor szerint a gyógynövénytermesztésben hosszú távon sokkal több lehetőség rejlik, az intenzív termesztésből kieső területek hasznosításával két-háromszorosára lenne emelhető az ágazat kibocsátása.

Fontos feladatnak nevezte az öntözött területek növelését a jelenlegi mintegy 120 ezerről 267 ezer hektárra.

- Az országban 68 zöldség-gyümölcs termelői szerveződés működött, piaci részesedésük 22 % körül alakult, ezt legalább 45-50 %-ra kellene bővíteni - mondta az államtitkár.

A nyitva álló pályázati lehetőségekről szólva közölte, komplex élelmiszer-ipari beruházások támogatására hiteltermékkel kombinálva 71,1 milliárd forint áll rendelkezésre. A mikro-kisvállalkozások élelmiszer feldolgozó kapacitásának fejlesztésére 167 milliárd forint pályázati forrást hirdettek meg. A rendkívül nagy igényekre tekintettel kiírták a pályázatok második körét is, 50 milliárd forintos keretösszeggel.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.