2021.05.06., csütörtök , Ivett, Frida

Kertészet

2021. április 17. szombat • 13:33

9 érv a kerti gyep mellett

Az édesvíz használatával kapcsolatos aggodalmak miatt sokakban felmerülhet a kérdés, hogy kertjük gyepét műfűre váltsák. A természetes gyep jótékony hatásai azonban jóval túlmutatnak az ésszerű vízgazdálkodáson. Mielőtt műre váltanál, gondold át azokat a szempontokat, amikkel a természetes gyep ajándékozhat meg téged és kertedet.

A természetes gyepfű fenntartható és környezetbarát választás, aminek a mesterséges gyep nem felel meg. - írja cikkében a szeretemamezogazdasagot.hu. Az alábbiakban megtudhatod a természetes gyep legfontosabb előnyeit.

 

1# Tisztítja és javítja a levegő minőségét

A természetes gyep rengeteg portól és szennyeződéstől tisztítja meg a levegőt. Felfogja a levegőben szálló szennyeződéseket, és a csapadék és a harmat segítségével a gyökérzónába szállítja azokat, ahol a talaj mikroorganizmusai segítenek lebontani őket.

2# Segít csökkenteni a globális felmelegedést

A pázsitfűfélék a megfogott szén-dioxidot a szénmegkötés révén szénné alakítják. A légkörbe való kibocsátás helyett a szenet a talajba zárják, ami így szerves anyaggá alakul vissza. Bár a globális felmelegedés csökkentésére kisebb hatással van, mint például az esőerdők, a sok kicsi, sokra megy elv alapján a kerted gyepével te is tehetsz a Föld egészségének javításárért.

Fotó: pixabay.com

3# Oxigént termel

Oxigén nélkül elképzelhetetlen az élet, és ehhez a rétek, mezők és a kerti gyep is hozzájárulnak. Gondoltad volna, hogy egy 50 négyzetméteres gyep négy embernek egy napra elegendő mennyiségű oxigént is megtermel? Gondoskodj kerted gyepjéről, és élvezd a szabadban a friss levegő felüdítő hatását!

4# Hűti a levegőt

A pázsit a nap hőjének közel 50 %-át elpárologtatja. Egy-egy forróbb nyári napon a gyeppel borított felszín hőmérséklete közel fél Celsius fokkal is alacsonyabb lehet, mint az aszfalt vagy a beton. Ezzel szemben a műfű felületi hőmérséklete, több, mint 2 fokkal magasabb ezeknél, a fűnél pedig 5 fokkal nagyobb. A hűvösebb legvegő pedig közvetlen hatással van a környező otthonok hűtési igényeire. Bizony, a kerti fű még a nyári hűtésszámládra is hatással lehet.

5# Szabályozza a csapadékvíz hasznosítását

Az egészséges természetes gyepek lassítják a csapadékvíz áramlását, lehetővé téve így a talajba való felszívódást, a szűrést és a víztartó rétegekbe való visszatérését. 

6# Csökkenti a talajeróziót

A gyepfüvek kiterjedt gyökérrendszerei rögzítik a talajt, ezáltal megvédik a szél és a csapadék okozta veszteségektől. A becslések szerint a gyepfű tömegének közel 90 %-a a gyökereiben van, aminek köszönhetően óriási szerepet játszik a talajerózió szabályozásában.

7# Javítja a talaj minőségét

A talajon hagyott lenyírt természetes fű értékes tápanyagokkal gazdagítja a talajt. Lebomlásuk során növelik a hasznos mikroorganizmusok aktivitását a földben, szerves anyaggá, humusszá alakulnak, ezáltal javítják a talaj minőségét.

8# Csökkentik a tűzveszély kockázatát

Az egészséges, jól karbantartott gyepfüvek tűzgátlóként és tűz megállítóként is funkcionálhatnak, jelentős védelmet nyújtva az esetleges tűzesetek során.

9# Javítja az általános közérzetet

A természetes szabadtéri növényzet, így a gyep is, csodás látványt nyújtanak, amik már önmagukban is megnyugtató érzéssel töltik el az embert. A stressz csökkentésével pedig számos betegség kialakulásának a kockázata csökkenthető. A csodás zöld táj, a friss levegő jókedvvel tölt el bárkit, és észrevétlenül indítják be bennünk a felszabadító boldogsághormonok termelését.

A természetes gyep a környezet, a család és a közösség életminőségét javítják, amire a műfű teljességgel alkalmatlan. Az egészséges, rendszeresen gondozott gyep megalapozott környezeti választás, amitől szebbé és jobbá válik a világ. Te mit választanál?

agrotrend.hu / Szeretem a mezőgazdaságot

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.