2023.04.02., vasárnap , Áron

Kertészet

2022. június 20. hétfő • 13:56

Hollandia: 41 paradicsomfarm jelentett ToBRFV fertőzést június elejéig

Az utóbbi három hónapban három termelő üzemre terjedt át a fertőzés, 12 gazdaságból viszont sikerült eliminálni a kórokozót.

A Holland Élelmiszer- és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NVWA) nyilvántartása szerint június 1-jén 41 holland paradicsomtermelő üzemben volt jelen a paradicsom barna termésráncosodást okozó ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus, Jordán-vírusnak is nevezik). Ezek a gazdaságok a NVWA szigorú ellenőrzése alatt állnak, hogy elkerülhető legyen a további terjedés. Hollandiában 2019 közepétől kezdve összesen 57 termesztőnél észlelték a vírust, amelyet 12 helyről sikerült eliminálni, bár ezek közül 2 gazdaságban ismét megjelent. Eddig hat gazdaság hagyta abba a paradicsom termesztését, és tért át más kultúrára.

Fotó: Pixabay

A NÉBIH tájékoztatása szerint a tobamovírusok csoportjába tartozó ToBRFV első hivatalosan megerősített kimutatása 2014-ben Izraelben történt, majd 2015-ben Jordániában azonosították. Európában 2018-ban az olaszországi Szicíliában és Németországban azonosították először. Szicíliában 2019. elején újra felbukkant. A németországi fertőzést a hatóság felszámolta. Az európai esetek elszigetelt fertőzések voltak.

A Tomato brown rugose fruit virus 2019. elején került fel az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) figyelemfelkeltő listájára (Alert list), ahol a nem karantén szervezetek, de potenciális veszélyt jelentő károsítók vannak felsorolva. Ezen károsító gyanúja esetén, mint Magyarországon elő nem fordult nem-honos károsítót, be kell jelenteni a megyei Kormányhivatalnak. A tünetek megjelenését és változatait befolyásolja a fajta, a fény, a hőmérséklet és a növény tápanyag ellátottsága. A vírus a legsúlyosabb tüneteket a fiatal palántákon okozza.

A vírus terjedhet palántával és vetőmaggal, de a legfőbb veszélyessége abban rejlik, hogy fertőzőképes tud maradni mechanikai eszközökön, cipőn, ruhán, a paradicsom szállítására használt göngyölegen, így könnyen átvihető a hajtatóházak között. Nagyobb távolságra akár fertőzött területről származó paradicsom terméssel is eljuthat.

A vírus további kockázata, hogy az egyéb tobamovírusokra (TMV, ToMV) kifejlesztett Tm-22 rezisztenciagén nem biztosít ellene védelmet, így fertőzést tud okozni a rezisztens fajtákon is.

agrotrend.hu / FruitVeB

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.