2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Kertészet

2017. június 24. szombat • 15:07

A brexit ára – nincs aki szedje a bogyósokat a briteknél

Egyre drágulnak a bogyós gyümölcsök az Egyesült Királyságban. A drágulás oka, hogy már most egyre komolyabb munkaerőhiánnyal néznek szembe a kézi szedésű gyümölcsöknél, legalábbis erről panaszkodnak a gazdák képviselői.

Foto: dailymail.co.uk

Az ország nagyjából 29 ezer szezonális munkás dolgozik, a fogyasztók pedig évente dollárban nagyjából 1,5 milliárdot (420 milliárd forintot) költenek bogyós gyümölcsökre. Ezeknek pedig a felét termelik helyben.  – írja az index.hu.

A brit nyárigyümölcsös szövetség elnöke szerint 50 százalékkal is emelkedhetnek ezen gyümölcsök árai, ha nem sikerül gyorsan megoldást találni a problémára. Ráadásul a főleg a szintén a brexitnek köszönhetően gyengélkedő font miatt még kevésbé szívesen mennek már idénymunkára az országba, és a probléma egyes zöldségtermesztőknél is jelentkezik már.

Az érintettek ezért gyorsan egy idénymunkás-programot kérnek a kormánytól a külföldieknek, hogy egyszerűsítsék a fix idejű munkavégzést az országban szinte bárkinek, aki hajlandó leszedni a gyümölcsöt.

agrotrend.hu / index.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.