2019.06.19., szerda , Gyárfás

Kertészet

2018. október 16. kedd • 15:26

A csődből jött siker

25 éves a Varga Pincészet, aki elavult épületekben és korszerűtlen technikákkal kezdték meg a borkészítést.

A Varga Pincészet története 1993-ban kezdődött, amikor a Varga család Badacsonyörsön megvásárolta egy állami gazdaság 5,6 hektáros ipari területen fekvő csődbe ment pincészetét 180 millió forint plusz áfáért. A pincészettel elavult épületeket és korszerűtlen technikát, de egy csodálatos panorámával rendelkező, a Balaton mellett fekvő ingatlant vásároltak - olvasható a pincészet közleményében.


Az első évben megduplázták a pincészet teljesítményét, több mint 800 ezer palackot értékesítettek - fotó: Varga Pincészet

2017-ben a közel 15 millió belföldön értékesített palackos borral messze ők a piacvezetők. Fontos innovációjuk volt a kannás bor felszámolásában a 1,5 literes betétdíjas csavarzáras palack bevezetése, amely az első csavarzáras palack volt Magyarországon.

A környezet védelméért is sokat tesznek, a saját betétdíjas palack bevezetéséért 2016-ban Greennovációs díjat nyertek.

Prémium boraikkal az elmúlt évtizedben a hazai és nemzetközi borversenyeken értékes díjakat tudhatnak a magukénak; többek között

  • 2012-ben az olasz Vinitalyn,
  • 2017-ben pedig a nem hivatalos világbajnokságnak számító bordeaux-i nemzetközi Challenge du Vin borversenyen a legjobb magyar pincészetként szerepeltek,
  • 2018-ban az Aranymetszés Friss Badacsonyi Olaszrizlingjüket az ország legjobb fehérborának választották.

A Varga Pincészet 25 éves fennállásának alkalmából Budapesten az Olaszrizling Október Nagykóstolón tartott sajtóeseményen felszólalt Dr. Kállay Miklós emeritus professzor a Magyar Bor Akadémia örökös elnöke, aki Senecát idézve kifejtette:

nem létezik könnyű út a Földről a csillagokig, de a Varga Pincészet elindult ezen az úton

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára Schumpetert, a híres közgazdászt idézte, aki többek között az innováció fogalmát is megalkotta, miszerint:

csak azok a vállalatok tudnak fennmaradni, amelyek innovatívak a piacon

A kannás borforgalmazás visszaszorítását is fontosnak tartottuk, amire a magyar borászat két választ adott: az egyik a 2 literes PET csomagolás, amihez pincészetünknek soha nem volt köze, a másik a 1,5 literes, betétdíjas üvegpalackban való forgalmazás, ami viszont a saját innovációnk, és ezzel egyben mi voltunk az első csavarzárral forgalmazó pincészet is. 


25 éve fogyasztjuk Varga Pincészet borait - fotó: Varga Pincészet

2006-ban az Aranymetszés termékcsalád bevezetésének apropóját az adta, hogy termőre fordultak a 2000-ben és 2001-ben telepített szőlőink, és ezek közül 5 fajtából nagyon ígéretes bort tudtunk készíteni. 

  • A 2013-at követő 4 évben bekövetkezett 50%-os forgalomnövekedésre reagálva a pincészet 8,5 millió literrel növelte a badacsonyörsi és feldebrői tárolótereit, 1 800 négyzetméterrel a raktárkapacitását.
  • 2019-ben pedig 40%-kal, 10 ezerről 14 ezer palack/órára fog emelkedni a palackozókapacitás.

- Az új palackozó létszámigénye mintegy harmadával csökken, a minőségbiztonság emelkedik, az átállási idők csökkenése miatt is nő a termelőkapacitásunk.

2019-ben megszüntetjük az olaszliszkai pincészetünket, illetve a szerencsi palackozót, és nem forgalmazunk a jövőben tokaji borokat, a tartályokat pedig Feldebrőre telepítjük.

Úgy látjuk, a fejlődés fő iránya a prémiumborok felé mutat, ahol az elkövetkező években hasonló meghatározó szerepre törekszünk, mint a közepes árszegmensben. A Varga Pincészet jelentős eszközvagyonnal rendelkezik;

  • 25 millió liter tárolótérrel,
  • 10 ezer palack/órás töltősorral,
  • 200 hektár szőlőültetvénnyel.

De a cég igazi értéke nem ez! Az igazi érték a magyar emberek fejében van: az, hogy ismernek és szeretnek minket, és az igazi siker, hogy felismernek minket és mosolyognak - mondta el Varga Máté tulajdonos.

agrotrend.hu

Fókuszban
Tűzgyújtási tilalom az Alföldön

Tűzgyújtási tilalom az Alföldön

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt

Több, mint száz falu halt ki a forróság és az aszály miatt

Több, mint száz falu halt ki a forróság és az aszály miatt

A példa nélküli hőség soesem látott mértékű szárazsággal jár, ...

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.