2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Kertészet

2017. május 29. hétfő • 11:12

A duális képzés náluk már gyakorlat, kertésztanulóik nagyon kapósak

Diákjaik az iskola kéthektáros, európai színvonalú kertészetében sajátítják el a szakmát. Nem csoda, hogy annyira keresettek a végzőseik.

Hajnal Sándorral, a Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola igazgatójával azon az eseményen beszélgettünk, ahol az agrárszakképzés fejlesztéséről és megújításáról írt alá partnerségi megállapodást Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Mit kell tudnunk az iskoláról?

1902-ben alapították az iskolát, tehát már 115 éves múlttal rendelkezünk. Jelenleg négy fő képzési irányvonalunk van: a kertész, a dísznövénykertész, a virágkötő és a parképítő. Érzékszervi vagy egyéb sérülésekkel rendelkező diákjaink is vannak, ők részszakképesítést kaphatnak. Az idei tanévben 460 az összlétszámunk.

Hajnal Sándor: Büszkén mondhatom, hogy akik ide kerülnek, az esetek túlnyomó többségében be is fejezik az iskolát – fotó: Tóth Zoltán

Élnek-e azzal a lehetőséggel a diákok, hogy gimnáziumi érettségit is szerezhetnek?

Iskolánk 3+2 éves képzést folytat. Ez azt jelenti, hogy tanulóink 3 év alatt szereznek szakmát, az utána következő 2 esztendőben pedig érettségit szerezhetnek. Tehát tovább maradhatnak, de ez nem kötelező, aki dolgozni szeretne, az elhelyezkedhet. A diákok közel fele marad érettségizni az iskolánkban.

Idén hány diák végez, beleértve az érettségit is?

A most zajló érettségi vizsgákon 60 tanulónk vesz részt. A szakképzés 9 párhuzamos osztályában pedig 160-an végeznek.

Már az alternatív energiák hatékonyabb bevonásán gondolkodnak – fotó: magyula.hu

Milyen eséllyel tudnak elhelyezkedni?

Kimondottan keresettek a nálunk végzett diákok. Nagyon jól el tudnak helyezkedni, hiszen a fővárosban és az agglomerációban hatalmas zöld területek várják őket, továbbá a rengeteg budapesti virágüzlet. Igazából nem is tudunk elég szakembert képezni.

Kik választják ezt az iskolát?

Több kategóriát is felállíthatnék: vannak az elhivatottak, akik határozottan tudják, hogy mit szeretnének csinálni. Aztán vannak, akik azért jöttek hozzánk, mert valamiért megtetszett nekik az iskolánk, és igazából csak menet közben fedezik fel, milyen gyönyörű – és ráadásul keresett – szakma az, amit tanulnak. Aztán vannak olyan diákjaink is, akik teljesen véletlenül iratkoznak be hozzánk. Bármelyik kategóriáról is legyen szó, büszkén mondhatom, hogy akik ide kerülnek, az esetek túlnyomó többségében be is fejezik az iskolát.

A diákok közel fele le is érettségizik – fotó: magyula.hu

A tanév alatti szakmai gyakorlatot hol végzik a diákok?

A duális képzést nekünk nagyon jól sikerült bevezetnünk. Iskolánknak van egy kéthektáros, európai színvonalú kertészete, automatizált üvegházakkal, ár-apályos rendszerű öntözésekkel, korszerű fűtéstechnológiákkal. Így 2500 m2 fűtött területen kertészkedünk.

Van-e tervbe véve valamilyen beruházás, fejlesztés?

Jó lenne haladni egy kicsit a korral, az alternatív energiákat szeretnénk hatékonyabban bevonni a kertészetbe. Már csak azért is, mert a dísznövénykertészet rendkívül energiaigényes ágazat.

agrotrend.hu / Erdei Gabriella

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.