2020.07.15., szerda , Henrik, Roland

Kertészet

2020. február 18. kedd • 18:27

A februári szélviharok a kertészetekben is nagy károkat tettek

Nem kímélte a múlt heti viharos időjárás a hazai kertészeteket. A szél elsősorban a fóliasátrakban okozott károkat, de volt, ahol már a kiültetett növények is veszélybe kerültek.

A megszokottnál viharosabb időben lehetett részünk az elmúlt hetekben, az orkán erejű szél sok helyen okozott gondot, nem csak fákat csavart ki és épületeket rongált meg, a mezőgazdaságból élő gazdálkodóknak is alapos fejfájást okoztak a rég nem látott erejű széllökések. Az ágazaton belül elsősorban a kertészetek szenvedték meg az év eleji ítéletidőt, a szél ugyanis nem kímélte a fóliasátrakat sem.

fotó: pxhere.com

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke lapunknak elmondta: országszerte gondot okozott az erős szél a gazdaságokban, a legtöbb helyen a fóliasátrakban tett kárt a vihar, de volt, ahol a már kiültetett növények is veszélybe kerültek.

Az úgynevezett hidegtűrő növényeket, mint például a saláta- és káposztaféléket február elején kiültették a gazdálkodók, a növényeket pedig fóliával takarták le.

– A szél szinte minden esetben levitte a fóliát a növényekről, szerencsére azonban nem volt fagy, így a termelőknek volt idejük arra, hogy pótolják a védelmet biztosító fedőanyagot, ezért a zöldségekben nagyobb kár sehol sem keletkezett. A gazdálkodóknak ugyanakkor jelentős többletköltséget okozott a fóliák pótlása – fogalmazott a szakember.

Szentes környékén, ahol a paprikát fűtött sátrakban termesztik a gazdaságok, több helyen is megbontotta a szél a fóliákat, azonban ott is főként csak a sátrakban keletkezett kár, a növényeknek nem esett bajuk.

Legutóbb 2017 októberében fordult elő hasonló eset, akkor azonban a mostaninál jóval nagyobb pusztítást hagyott maga után az orkán erejű szél. Ledó Ferenc szerint ez alkalommal a kertészetek jó részét az mentette meg a nagyobb bajtól, hogy a vihar korán jött, a melegigényű hajtatott zöldségeket pedig még nem ültették ki, sok helyen a fóliákat fel sem húzták.

A szezon kezdetére még néhány hónapot várni kell. A hajtatott paprikát március végén, április elején kezdik kiültetni a termelők. Van tehát még idő, hogy az esetleges károkat helyrehozzák a gazdálkodók.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.