2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Kertészet

2018. december 25. kedd • 11:15

A fogyasztás nem bírja az árudömpinget

20 éves mélységbe zuhantak a bogyósgyümölcs-árak, amit a fogyasztók nem mindig érzékeltek.

A gyümölcságazattal foglalkozó cikksorozatunk során Csizmadia Györgyöt, a Fruitmarketing Kft. szakértőjét, az Alba Fructus Kft. tész beszállító-tulajdonosát kérdeztük. Előző cikkükben, olyan témákat érintettünk, mint a jégkárelhárító rendszer vagy éppen gyümölcsfogyasztás. A mai témánk a bogyósgyümölcs-termesztés kihívásai.


20 éves mélységbe zuhantak az árak - fotó: Pixabay

Hol tart a magyar bogyósgyümölcs-termesztés és ezen belül hol helyezkedik el a szamócatermesztés?

Nos a számok magukért beszélnek:

Velünk ellentétben, a konkurensek éghajlata, munkabér költsége vagy a gépesítettség megoldása olyan versenyelőnyt jelent, ami miatt nekik még megéri termelni. Ha az olyan kurrens friss piaci termékek, mint a szamóca, vagy az áfonya területe nő, akkor a termesztés nagyon intenzív. Emellett technológia- és tudásigényű is.

A ribiszke kilóg a sorból a maga stagnálásával és ipari mivoltával, hiszen jóformán a többi bogyós már javarészt étkezési piacról szól. A tendenciák jól láthatóak. A termőterület az ipari termesztésben csökken a mi költségszintünkön nincs lehetőség nagyon.

Hogy alakult az év mi volt a piaci újdonság?

A tendenciák jól láthatóak. A termőterület az ipari termesztésben csökken a mi költségszintünkön nagyon nincs lehetőség. Az konkurensek éghajlata, vagy munkabér költsége vagy a gépesítettség megoldása, nagy versenyelőnyt jelent. Emiatt nekik még megéri termelni nekünk, azonban nem. Tulajdonképpen az ipari gyümölcsről nem is ejtenék szót, mert az árak stagnálnak, és emiatt jóformán csak a földalapú támogatások adják a jövedelmet.

Ezen ületvények felszámolása folyamatos.

A friss piacon viszont a szamóca jó húzása idén megállt. A fenti számok nem is tükrözik a valóságot, mert a fóliaházban termesztő kistermelők meg se jelennek a statisztikában.

Az elmúlt években folyamatos volt a fejlődés, így a jó minőségű áru jó időben, jó áron értékesült a korábbi években. Ez az idén megállt. Sőt, a rendkívüli időjárás mely az összes gyümölcsre hatással volt a szamócát érintette elsőként. A spárga is pont így járt de ez csak figyelmeztetés volt.

Mi történt pontosan, fel tudjuk eleveníteni?

Rendkívüli volt az időjárásunk. Egy hideg és hosszú telet április közepétől egy rendkívül enyhe időszak követett. Ez azt jelentette, hogy az éjszaki hőmérséklet szabadföldön 15 fok felett volt. A növények robbanásszerűen fejlődtek. Szinte alig volt különbség a fóliás és szabadföldi területek vagy épp az országrészek, országok közt.

Mivel a magyar áru már nemcsak hazai ellátás szolgálja, hanem a Kárpát-medence országai és közeli osztrák és lengyel piacok veszik fel az áru felét. Ez idén lehetetlenné vált. Olyan árudömping köszöntött be, amivel egyszerűen a fogyasztás nem bírt. 20 éves mélységbe zuhantak az árak. Azonban a fogyasztók ezt nem mindig érzékelték.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.