2020.09.29., kedd , Mihály

Kertészet

2017. november 17. péntek • 09:12

A fóliasátrak mellett sok helyen a növények is sérültek

Leginkább a paprika sérült, de a paradicsom és a saláta is megszenvedte az időjárást.

Komoly károkat okozott az október végi viharos szél a hazai kertészetekben. A legnagyobb pusztítást a fóliasátras termeléssel foglalkozó gazdaságokban végezte az orkán. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Magyar Időknek elmondta: a kár mértéke az ország egyes területein változó, a megrongált fóliasátrak 70-80 százaléka négy megyében, Bács-Kiskunban, Csongrádban és Békésben, valamint Pest megye déli részén található.

A szakembertől megtudtuk, az országban összességében 5-6 ezer termelő foglalkozik fóliasátras termeléssel. Hogy ebből pontosan hány gazdaságot ért kárt, egyelőre nem lehet tudni, az adatok összesítése folyamatban van. Ledó Ferenc szerint szerencsésebb esetben a vihar csak a fóliát fújta le a vázról, sok helyen azonban a szellőztetőket is kitépte a szél a helyükről, a helyreállítás pedig tetemes összeget emészthet fel.

A fóliasátrak mellett a terményekben is kárt okozott az ítéletidő. Ahol sérült a fólia, a szél a növényeket is összetörte, ami egy-egy termelő esetében jelentős kiesést okozhatott. Jellemzően a paprika sérült, de paradicsom, saláta, karalábé és uborka is volt még a fóliasátrakban a vihar idején. – Bár már a szezon vége felé jártunk, amikor az orkánerejű szél elérte az országot, az éves termés mintegy 20 százaléka még így is a tövön volt – jegyezte meg.

fotó: MTI, Kelemen Zoltán Gergely

A legnagyobb probléma, hogy

a legtöbb fóliasátras családi vállalkozó nem rendelkezett biztosítással. Ráadásul az egyébként kiválóan működő hazai Kárenyhítési alapból az uniós szabályok értelmében ingóságokra nem adható támogatás.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezért a minap jelezte, hogy a viharkárok miatt a kormánytól kér segítséget a fóliasátras termelők számára. – Az október végi vihar országszerte súlyos károkat okozott a fóliasátrakban, ezzel csődközeli helyzetbe sodorva számos kistermelőt – jelezte a köztestület.

Az agrárkamara vállalja, hogy az okozott károkat a falugazdászok felmérik. Ennek és a kormányzati segítségnek köszönhetően a károsult gazdák akár néhány héten belül hozzájuthatnának a fóliasátrak újjáépítését, beszerzését célzó egyösszegű támogatáshoz.

A NAK előzetes becslése szerint legfeljebb százmillió forintos támogatásra lenne szüksége az ágazatnak. Emellett egy kiegészítő jellegű, kedvezményes hitel lehetőségét is szükségszerűnek tartja a köztestület.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.