2021.05.14., péntek , Bonifác

Kertészet

2016. szeptember 15. csütörtök • 16:20

A francia védett eredetű borok és borpárlatok termelőit tömörítő egyesület vezetője Budapesten járt

Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár fogadta a CNAOC (Francia védett eredetű borok és borpárlatok termelőinek egyesülete) igazgatóját, Pascal Bobillier-Monnot-t. A találkozón a magyar szőlész-borász szakmát Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára képviselte.

A megbeszélésen a felek elsősorban a bor eredetvédelmi témáit érintették. Pascal Bobiller-Monnot bemutatta a CNAOC szerepét és feladatkörét. A szervezet elsősorban a védett eredetű borok és borpárlatok érdekvédelméért felel. Franciaországban valamennyi eredetmegjelöléshez saját szervezett szindikátus kapcsolódik, amelyekben 8 év óta kötelező tagságot vállalni. A CNAOC kifejezetten a minőség-ellenőrzésért felelős független szervezet, a termékleírásokkal kapcsolatos eljárás pedig az INAO (Nemzeti Eredetvédelmi Intézet) feladata.

A megbeszélésen külön hangsúlyt kapott, hogy az EU-nak az eredetmegjelölésekre és a földrajzi jelzésekre vonatkozó rendszerének egyszerűsítésével kapcsolatban Franciaország határozottan ellenzi a horizontális egyszerűsítést, például a borászatnál a földrajzi eredetet a szőlő származása határozza meg, míg a sajtnál a feldolgozás helye. A CNAOC igazgatója kifejtette, hogy a francia termelők határozottan kérik az Európai Bizottságtól a borászat önálló szabályrendszerének fenntartását, hiszen ez az európai borok minőség politikájának ez az alapja.

A borászati termékek eredetvédelmére vonatkozó szabályozással (bizottsági végrehajtási rendelet, átruházott hatáskörben hozott rendelet) kapcsolatban a felek megegyeztek abban, hogy a földrajzi árujelzők termékleírásainak módosítására vonatkozó szabályok egyszerűsítése, könnyebbé tétele szükséges.

A megbeszélésen szó esett arról is, hogy a bortermelő tagállamoknak nagy figyelemmel, szoros együttműködésben és közösen kell fellépniük az Európai Bizottságnál a szőlő-bor szabályozás módosításaikor a termelőbarát nézőpont érvényesítése érdekében. Ebben a kormányzatok közötti egyeztetések mellett igen nagy szerepet kap a szakmai, szakmaközi szervezetek közös munkája is, amelyre kiváló példa a HNT és a CNAOC együttműködése.

A CNAOC igazgatója és a HNT főtitkára tájékoztatták Gál Pétert arról, hogy a két szervezet fontos egyeztetéseket folytat európai lobbizási tevékenységének összehangolásáról. Ennek kerete a HNT, mint szakmaközi szervezetnem az EFOW-ban való (Európai Földrajzi Árujelzős Borok Szövetsége) tagságának újbóli megerősítése lehet. A magyar szakmai szervezet ennek 2013-ig a tagja volt. A két nemzeti érdekképviselet ezen európai szövetségben közösen lépett fel az Európai Bizottság telepítési liberalizációs törekvéseivel szemben 2011-2013 között.

agrotrend.hu / FM

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.